, ,

Vilken rank grupp har presterat bäst senaste 3 månaderna.

Statistik är kul, jag har samlat på mig en del sedan juli och mer ska det bli framöver. Låt oss börja titta hur de olika rank-grupperna presterat sedan juli. Data nedan baseras på hur aktierna rankades i juli och vi tittar sedan på deras utveckling de 3 senaste månaderna.

Längre ner i detta inlägg ska vi även kolla in en intressant portföljstrategi som är fullt möjlig att replikera. Men först lite siffror kring de olika grupperna.

Precis som önskat så presterar de lägre grupperna sämst. Det finns alltså en hög risk att om man äger ett bolag i spannet 0-40 så kommer denna att minska i värde.

Av de 272 bolag som ingår i i rankingen i spannet 0-40 så har 173  gått minus vilket innebär att 63% av bolagen har en negativ utveckling.

Det spannet som fått högst avkastning är mellan 41-50. Där finns totalt 43 bolag där 15 bolag står för den positiva utvecklingen på 5,1%.

Slår man samman spannet mellan 61-80 finns 137 bolag där snittavkastningen hamnar på 1,7%. 75 aktier av dessa har utvecklats positivt under perioden.

Något som dock sticker ut är att vi ser ett minus resultat i den näst högsta gruppen. 31 aktier har haft en positiv utveckling sedan juli av de 68 aktier som gruppen består av. 32 av dessa ligger i samma grupp eller högre medans övriga halkat ner. Sämst utveckling har Orexo som gått från 83 i rank ner till dagens 41.

I den bästa gruppen återfinns 64 bolag där 31 haft en positiv utveckling. Totalt om man köpt alla bolag hade man fått en avkastning på 2%. Hade man valt de 10 bäst rankade bolagen från juli hade man fått 7% avkastning.

Annan kuriosa är att kolla på alla bolag som legat över en viss nivå alla månaderna sedan start.

Över rank Utv. %
70 4,30%
80 4,50%
90 8,50%
95 14,30%

Dessa portföljerna hade dock varit svåra att replikera då vi inte kan se in i framtiden. Men bara för att titta efter kollade vi även vad som hänt om man investerat i de bolag som fått en rank på 100. Det är fyra bolag varje månad som får denna utmärkelse. Vad hade hänt om man köpt och sålt bolag, så man hela tiden ägde de högst rankade?

Bolag med 100 i rank

Det är 7 bolag som under denna 3 månaders period som nått upp till en 100 rank. Två bolag som haft högst rank alla månader hittills är Eolus Vind och Generic Sweden. Resultatet från denna portfölj imponerar på mig. Portföljen hade fått en utveckling på 9,2%. Under samma period har SIX30 Return Index gått -0,19%. Denna portfölj är dessutom enkel och fullt möjlig att replikera.

Efter att ha sett detta resultat är jag själv väldigt intresserad av att skapa upp en sådan portfölj på sidan som vi kan följa. Portföljen hade varit väldigt koncentrerad med endast fyra bolag vilket innebär en stor risk. Men möjligheten att få en bra avkastning känns lockande.

Risken som jag ser är att rankingen är känslig och att ett bolag riskerar att hoppa mellan 100 och 99 i rank vilket innebär onödiga transaktioner. Dock ser vi att två av bolagen legat på 100 sedan start samtidigt som ett tredje bolag JLT Mobile hade varit i portföljen sedan månad nummer 2.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar

Ranking av aktier

Ranking av aktier och strategier som hjälper dig ta bättre beslut på börsen.

Always Investing

Våra favoriter