,

Varför är det lättare att köpa en aktie än att sälja?

Varför är det lättare att köpa en aktie än att sälja?

 

Det är en fråga jag funderat mycket på den senaste tiden. Vad är det som gör oss så fästa vid en aktie att vi tycker det är jobbigt att sälja?

 

Jag har alltid tyckt processen för att köpa aktier varit väldigt enkel rent mentalt. Jag går igenom mina punkter kopplade till kvalité och värde. När jag sedan har en lista av bolag som klarar kriterierna kopplar jag på ett trend filter som gör att listan ger mig ett fåtal intressanta investeringsmöjligheter.

 

Men varför är det så svårt att hitta en liknande process för att sälja, varför sätter det stopp mentalt. Det är något som jag tänkt titta närmare på i detta inlägg.

Svårt att sälja en aktie med förlust

En aktie kan antingen gå upp eller ner. Det är inget konstigt med det men det är redan här jag tänker att många av oss tänker fel. När en aktie går ner alltså. För som jag skrev kan den ju faktiskt gå upp igen. Det är därför svårt att sälja med förlust, för att vem vet, den kanske kommer gå upp igen i framtiden. Man vill inte realisera en förlust. Allt kan hända innan vi trycker på sälj.

 

Jag vill också poängtera att det finns långsiktiga inverterare som till och med köper mer aktier när den faller eftersom man får ett bättre pris. Men dessa personer räknas inte till denna skara eftersom de från början har som strategi eller plan att vara långsiktiga med innehavet.

 

Jag ska berätta ett exempel som skedde för bara något år sedan. Jag hade en vän under min studieperiod som definitivt råkade ut för detta. Problemet är att jag inte tror hans planer vad särskilt långsiktiga, bolaget denna historia handlar om är nämligen Anoto. Jag tror istället han gick in i Anoto kring mitten av 2015 med förhoppningen av att tjäna lite snabba pengar. Hans investering visade sig vara urusel och ogenomtänkt. Senare visade han mig dissension på forumet som fick honom att ta detta investeringsbeslut. Placeras forum.. Ja det är faktiskt sant och helt sjukt.

 

Men varför hade han så svårt att sälja? Han trodde inte längre på bolaget och vad var det som fick honom att fortsätta investera i detta bolag även under 2016? Vi var en liten grupp i klassen som gillade aktier och det blev lätt att vi gled in och diskuterade hans situation i Anoto, jag såg att denna killen mådde väldigt dåligt när detta ämnet dök upp. Han sa till mig att han låg runt 40 000 kr back i aktien. Det är otroligt mycket pengar för en studerande som är i 23 års åldern.

 

Jag får en massa frågeställningar när jag tänker tillbaka på denna händelsen men för att hålla mig till ämnet så är de två frågor som jag vill lyfta fram lite extra.

 

-Varför var det så svårt för honom att svälja sin stolthet och acceptera sin förlust innan den spårade ur.

-Finns det något sätt man kan tänka på för att undvika att hamna i situationen som personen i historien ovan.

 

2 tankar till varför det är svårare att sälja än köpa

Ofta har vi en välgrundad köpanalys som säger till oss att en aktie är undervärderad, det gör det enklare att köpa. En sådan analys finns ofta inte vid säljbeslutet.

 

Det är svårt att realisera en förlust affär, ofta har vi positiva förväntningar på våra positioner och en tro på att aktien faktiskt kan gå upp. Det gör att vi ibland blir giriga och säljer eller går ur positioner för sent.

4 tips för att undvika att hamna snett i sina dåliga investeringar

Kasta dig inte in i en investering bara för att du fått tips på ett forum eller hört av en kompis. Hitta ett system eller skapa en checklista som hjälper dig att åtminstone investera i lönsamma bolag.

 

Köp inte heller ett bolag som är “hett” för kursen rusat den senaste tiden. Det är faktiskt ganska korkat och otroligt hög risk. Jag är en förespråkare av att köpa bolag som är inne i en positiv trend men det är något helt annat än kursrusningar.

 

Ett annat tips är att från början ha en plan med din investering innan du går in. Ett tag använde jag mig av en regel som sa att jag skulle sälja hela eller delar av mitt innehav så fort min avkastning gick under -10%. Anledningen tänker du? För mig är det skönt att aldrig ha ett innehav som ligger på minus. Samt att det är lättare att göra en rättvis analys av ett bolag när man inte äger det. Kom ihåg att man alltid kan köpa tillbaka.

 

När du sedan har hittat din plan är det väldigt viktigt att du håller dig till denna. Bli inte girig utan jobba på din självdisciplin och var stark. Utvärdera sedan och förändra om det behövs några förändringar i din strategi, tillslut kommer du hittar rätt.

 

Vad kan man då dra för lärdomar från detta. Det mest självklara som jag kommer på är att en aktiekurs aldrig kan vara för hög för att börja köpa eller för låg för att börja sälja. Gör analysen före du går in i en investering och ett STORT plus är att redan på förhand definiera vad som triggar ett sälj och när. Följ sedan upp din strategi och förändra till det bättre, vad fungerade och vad fungerade inte, vad kan göras bättre till nästa gång?

Relaterade artiklar

Ranking av aktier

Ranking av aktier och strategier som hjälper dig ta bättre beslut på börsen.

Always Investing

Våra favoriter