Vilka nyckeltal används för att ranka fram vilka bolag som ska ingå i portföljen för Projekt OMXS30. Det är en fråga jag fått ett antal gånger på Twitter men också i någon kommentar på alwaysinvesting.se.

För att ens ha möjligheten att göra denna ranking så behöver jag ha Börsdata. En makalöst bra tjänst som samlar data från alla bolag och presenterar det snyggt och enkelt. Jag är inte på något sätt sponsrad av att säga detta men herregud vad bra Börsdata är. Skaffa det nu om du inte redan har det. Men nu tillbaka till vilka kriterier jag använder.

Detta inlägget går snabbt igenom vilka nyckeltal jag använder, du hittar också något fördjupade inlägg som jag länkar vidare till.

Lönsamma bolag

En viktig aspekt för att hamna högt upp på rankingen är att bolaget tjänar pengar. Det finns massa nyckeltal för att ta reda på om ett bolag mår bra rent finansiellt. Jag fastnade för dessa fem. Som jag helt enkelt lägger in på börsdata.se och screenar efter. Fyra av dem hittar du under fliken lönsamhet och den sista hittar du under strategier.

Lönsamhet

ROC Snitt 5 år
Vinstmarginal snitt 5 år
FCF – marginalen snitt 5 år
Bruttomarginal

Strategier

F-Score

Jag har även skrivit ett inlägg om dessa nyckeltal som du kan läsa om här

Inte för hög värdering

Jag tycker också det är viktigt att titta på ett par värderingsnyckeltal. Jag har valt ut de som jag tycker bäst om vilka är några av de vanligaste nyckeltalen. Dessa hittar du under fliken värdering på börsdata.se. Jag har också valt att lägga med utdelning som ett värderingsnyckeltal.

Värdering

P/E Tal
P/S Tal
P/B Tal
Ebit/EV%

Nyckeltal

Direktavkastning

 

Läs mitt mer om hur du hittar undervärderade bolag

Trenden är din vän

Sista delen handlar om att inte gå emot marknaden. The trend is your friend heter det ju. Här kollar jag på fyra nyckeltal som du enkelt hittar under fliken aktiekurs och teknisk analys.

Aktiekurs

RS – 6 mån
RS – 12 mån
MA 200

Teknisk analys

Medelvärde MA(50) / MA (200)

 

Läs inlägget om fyra nyckeltal som hjälper dig att avgöra trenden, 

Exportera till Excel

Genom att gå till fliken Exportera i Börsdata kan du välja upp till 30 nyckeltal som du kan exportera till Excel.

När du öppnat upp och fått en fullständig lista med alla nyckeltal börjar arbetet med att ranka upp alla bolag efter varje nyckeltal.

Skapa nya kolumner i Excel som du döper till exempelvis ”RANK P/E”. Ett lågt p/e tal på 5 rankar bättre än ett högt p/e tal på 35 och så vidare. Personligen har jag givit vissa nyckeltal en större påverkan än andra men det är helt upp till dig att avgöra vilka du anser vara de bättre och mer pålitliga. Byt gärna ut nyckeltal mot andra som passar dig bättre eller som du anser vara ett bättre mått.

När alla bolag är rankade är det bara att lägga ihop alla poäng och sedan har du en lista som kan påminna om den du ser nedan.

Det är ett utdrag från de översta i bolagen. Swedish Match hamnar högt upp på listan mycket tack vare en väldigt bra trend och fin lönsamhet. Bolaget är egentligen inte speciellt billigt på dessa nivåer, det skulle jag inte vilja påstå. Men kvalité kostar brukar man ju också säga.

Man kan ju experimentera hur mycket som helst med denna data. Så ett extra tips kan  vara att lägga ihop alla lönsamhets nyckeltal till en total rank, alla momentum till en egen och alla nyckeltal som fokuserar på värdering till en.

Då kan du sortera först på den totala rankingen för värderingen, att du endast vill ha de bolag som enligt nyckeltalen ser billiga ut. Plocka ut de 10 till 20 ”bästa” av dessa och koppla sedan på lönsamhets rankingen.

Då får du bolag med en låg värdering men du köper endast de med högst lönsamhet. Exempel på bolag som jag hittar när jag gör en sådan sökning är PEAB och Nobia till exempel. Excel är fantastiskt kul!

Hoppas detta inlägget hjälpte någon.

En förbättring skulle kunna vara att lägga till en gren som fokuserar på tillväxt. Om det hade blivit en bättre eller sämre avkastning vet jag inte men det tål att tänkas på.

RANK PÅ BOLAG I OMXS30 Projektet