Redo att köpa din första aktie?

Min första aktie

Detta är en del av en serie inlägg som tar dig från att aldrig ha köpt en aktie till byggandet av en hel portfölj och avslutningsvis när det är dags att sälja.

I det första inlägget kommer jag dela med mig av mina tankar till de personer som inte äger en aktie men som vill börja med aktier.

Läs tidigare inlägg i denna artikelserie:

Ingen kan tajma marknaden och det gäller även dig

Bland mina vänner är intresset väldigt blandat för aktier. De gånger vi har pratat om ämnet har jag märkt att den största oron bland de som är mindre intresserade är att man kan förlora sina pengar. De menar på att de vill vänta på rätt tillfälle. Nästa börskrasch är nära och att det redan är försent att börja köpa aktier och börja spara i fonder.

Mitt svar till dig som tänkt så här är ganska enkelt…

Sluta oroa dig och investera när du har pengar tillgängligt. Tiden i marknaden är betydligt mycket viktigare än att försöka lyckas tajma den. Lyssna på Peter Lynch citat som verkligen är intressant och tänkvärt.

Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves

Så den bästa anledningen till varför du inte ska försöka tajma marknaden är att du inte kan. Och vill du veta en hemlighet… Inte ens de bäst betalda fondförvaltarna eller bäst utbildade ekonomerna kan det heller.

Har du någon gång tänk på alla banker och experters riktkurser? Dessa ändras gärna efter att en nyhet eller kvartalsrapport har släppts för att passa de nya förutsättningarna bättre.

Detta skapar ibland lite oro på aktiepriset vilket gör att det antingen går upp eller ner. Investerare kommer och försöker tjäna lite snabba pengar. Vissa kommer lyckas och vissa misslyckas med detta.

Men dit jag vill komma är att denna typ av volatilitet i aktiepriset är vanligtvis inget att bry sig om, och det kommer framförallt ha väldigt liten påverkan på din investering på långsikt. Med andra ord så ska du vara långsiktig och inte låta dig påverkas av kortsiktiga upp och nergångar. De sker hela tiden.

Vad ska jag köpa som min första aktie?

Som din absolut första aktie tycker jag man ska köpa något som man tycker om och tror på. Ett bolag som kommer finnas med länge och som man tycker är kul att följa och se växa sig ännu större. Helst ska bolaget finnas med på någon utav de större listorna såsom Large eller Mid Cap. Det är i regel mindre volatilitet i dessa aktier jämfört med aktier på de mindre listorna.

Alternativet är att investera i ett eller flera investmentbolag som sin första aktie. Vill du veta vad ett investmentbolag är kan du titta in i detta inlägg.

Via denna sidan kan du se ifall ett investmentbolag handlas via substansrabatt eller substanspremie. För dig som inte vet så kan man säga att ett investmentbolag hjälper dig att på ett bra sätt få en god riskspridning genom att ha som affärsidé att äga aktier i andra bolag.

När du sedan har fått en god grund i din portfölj är det dags att börja diversifiera och att inte lägga alla äggen i samma korg.

Sammanfattning

  • Ingen kan tajma marknaden så tro inte att du är speciell. Investera istället kontinuerligt.
  • Starta en automatisk överföring till din nätmäklare när du får din lön, 10% brukar vara rekommendationen men kan du avvara mer så gör det.
  • Börja köp aktier i stora stabila bolag eller förlita dig på investmentbolagen såsom Investor, Kinnevik eller Industrivärden.
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar

Ranking av aktier

Ranking av aktier och strategier som hjälper dig ta bättre beslut på börsen.

Always Investing

Våra favoriter