OMXS30 projektet är startat och igång. Det hela började med att jag hade en ide som växte fram under sommaren 2017, att slå index genom att välja ut de topp rankade aktierna från OMXS30 genom ett system av förutbestämda regler. Som ni vet, jag älskar att automatisera saker. =)

GÅ TILL OMXS30 SEKTIONEN 

 

Så efter lite research under sensommaren och hösten hittade jag ett sätt att systematiskt ranka alla bolag som befann sig på OMXS30. Tack Börsdata!

Tanken är att man kontinuerligt investerar i de aktierna som hamnat överst i listan. Första omgången blev det dessa 15 aktierna som jag köpte in. Jag satte undan 30 000:- till detta projektet, ingen stor summa men med tanke på att detta är en form av test portfölj så ansåg jag det var mer än nog. Skulle kunna testa lite paper trading men hur kul är det?

Det var ganska väntat att bolag som H&M och Fingerprint inte skulle dyka upp i listan som topp 15. Däremot blev jag lite förvånad över Tele2 som jag inte hade förväntat mig att se så högt upp i listan, plats 8 eller 9 tror jag bolaget hamnade på när allt sammanställdes. Poängskalan består av nyckeltal som är sammanvägda. 

Men nu när portföljen är igång så det är ett par frågor som dyker upp för mig. Hur ska jag agera när en aktie faller likt Tele2. I min långsiktiga portfölj som är mer momentumbaserad har jag en stopploss vid 8% från köpkursen för att undvika stora förluster. Men i denna portfölj tänker jag att ett bolag får lämna när man helt enkelt tappar sin position som topp 15 bolag. Det ultimata hade varit att månadsvis fylla på i den aktien som är billigast. Men då gäller det att hitta ett bra sätt att räkna fram detta på. Kommer att fundera lite på att få ett bra sätt att standardisera hela projektet med portföljen.

I bilden nedan visar jag utvecklingen på portföljen sedan starten. Väldigt kort tid såklart men ska försöka uppdatera med jämna mellanrum hur det utvecklar sig. 

Detta var en kort introduktion till projektet som jag tror kan bli intressant att följa framöver på bloggen. Kommer skapa en sektion på sidan där jag uppdaterar vilka bolag som just nu ingår i portföljen. 

Syfte

Syftet med projektet är att undersöka ifall man med förutbestämda regler kan ranka OMXS30 bolagen och investera i de som hamnar topp 15 för att slå index.
Mål

Fokus kommer såklart ligga vid att slå jämförelseindex OMXS30. Som ett bonusmål vill jag lyckas slå det med minst 10% under 2018.