I detta inlägg kommer jag kort dela mina tankar kring stop loss och varför jag tycker det är ett så bra verktyg som alla borde använda sig utav, vare sig den ligger 5, 10 eller 15% från sin entry.

Ett av de allra viktigaste verktygen jag använder till min swing trading är att sätta upp en stop loss. Det är också en färdighet som kräver kunskap och i viss mån lite känsla. Om jag fick ge ett råd till nya swing traders, så är det att bemästra var man bör sätta sin stop loss. Lär dig hur den fungerar hos din nätmäklare och lär dig vad som är skillnaden mellan en traditionell stoploss och en trailing stop loss. 

Två verktyg som hjälper dig hitta din stop loss

Dessa två verktygen nedan är  bra sätt för att hitta en stop loss nivå.

  • Använd Pivot Points
  • Lär dig läsa Candle Sticks

En potentiell affär jag håller ögonen på just nu vilket också kommer få agera exempel. Electrolux B befinner sig just nu vid ett stödområde, jag lägger min stop loss vid fredagens stängningskurs som det ser ut nu. Vilket även är i närheten av stödområdet S1. Om vi får en rekyl i nästa vecka upp och över ca 260:- så vi etablerar oss där kommer jag att köpa in mig. 

Man kan även använda pivot points som en form av target nivå, i detta exempel har jag valt första motstånds nivån (R1). I verkligheten kommer jag med största sannolikhet istället följa rörelsen och flytta stoppen ifall jag ser tendenser till svaghet.   

Varför stop loss?

Varför jag tycker det är så bra med stop loss är helt enkelt för det hjälper mig att sälja vid rätt tillfälle rent psykiskt. Det kan vara svårt att acceptera en förlust, man hör ofta att ”jag tror det vänder här”. Vilket resulterar i ett vanligt beteende, att köpa på sig mer, och mer och mer vid nedgångar. Tillslut har man gjort en riktigt dålig affär bara för att man trodde eller hade en känsla.

För mig handlar det om att sätta upp sin stop loss precis efter jag gjort min entry, det är min fulla övertygelse att det kommer hjälpa mig ”spara” massa pengar eftersom jag minskar risken. Jag säger aldrig att jag tror vändningen kommer, istället accepterar jag att jag hade fel och letar efter andra bättre alternativ. Ni kommer aldrig få se mig fast i en H&M historia den saken är säker.

För att sammanfatta handlar det om att vara disciplinerad och att lita på sina uppsatta stop loss. Visst ibland går det mot dig och aktien vänder strax under din stopp men lär dig acceptera förlusten och gå vidare.  Det som gör dig framgångsrik är att minimera förlusterna. Glöm inte det.