Varukorg

Nytt stödverktyg för köp och sälj av aktier

I de kommande dagarna kommer vi börja lansera ett nytt mått/rank som försöker mäta hur investeringsbar en aktie är just nu. 

Vår tidigare rank visar relativt sett hur bra en aktie är i jämförelse mot gruppen som den jämförs emot. Alltså mot de aktier som vi följer på Always Investing.

Men istället för att jämföra aktier motvarandra från 0-100% så har vi nu ett max värde som är konstant som en aktie kan uppnå.

Hur en aktie placerar sig beror bland annat på en automatiserad teknisk analys som lägger  fokus på MA. Men vi tar även in data från tidigare rankingmetoder.

Värt att notera att vi lägger väldigt lite fokus på värdering i denna modell. Istället läggs fokus på momentum och lönsamhet. Presterar en aktiekurs dåligt, dvs att aktiepriset sjunker så är vi inte intresserade att äga aktien även om värderingen är super låg.

Hur kan man använda detta?

Tänk dig en portfölj där du hela tiden investerar i de med högst investablility. 

Säg att din aktie måste uppnå minst 90% på skalan. 

Det innebär att du under vissa perioder kommer äga väldigt få aktier, ibland kanske inte någon. Eftersom den tekniska analysen ser till att de med dålig trend faller bort.

Men det betyder också att du som nu skulle få över 54 alternativ att välja bland. Eftersom det finns 54 aktier som ligger över 90% nivån just nu. 

In good times finns det gott om alternativ och när det på riktigt börjar skaka på börsen kommer kommer fler och fler aktier tappa i sin rank vilket gör att du får mer likvider när det blir oroligt. 

 

Nedan finns en lista tillgodo för att visa hur investability arbetar. 

Ofta i bullmarknaden går Total rank hand i hand med Investability. Se markerad rad på Enlabs. 

Men det finns undantag vilket gör att man kan titta en extra gång ifall man verkligen borde äga bolaget just nu. 

Kolla fem rader ovanför Enlabs. Där ser ni Clas Ohlsson som ligger kring 70 i Total rank men som har en investability som är körd i botten. Anledningen i detta fall är att timing rank och långa trenden är riktigt svaga. Ej värt att investera sina pengar där med andra ord och äger man bolaget borde man enligt modellen alltså sälja aktien. 

Med andra ord är investability ett stöd för att se om du bör investera/förvalta en aktie eller inte. 

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar