, ,

När ska man sälja sina aktier?

När ska man sälja sina aktier?

 

Det är ingen lätt fråga som inte heller har något enkelt svar. I detta inlägg tänker jag dela min synvinkel i ämnet. 

 

I denna serie har du kunnat lära dig om när du ska köpa och sälja aktier. Läs tidigare inlägg i denna artikelserie:

När ska man sälja sina aktier?

Så som jag ser det finns det fyra anledningar som rättfärdigar en försäljning av en aktie. Men jag tycker det är viktigt att komma att dessa sätt inte passar alla, utan endast är mina tankar och som kommer från min säljstrategi. De kanske inte passar dig alls. Mina läsare är främst mellan 18-40 så detta inlägget är främst riktat mot er. Hur som helst dessa anledningar tycker jag är funkar och svarar på frågan om när man ska sälja sina aktier.

 

Man behöver pengarna till ett större inköp.

Du accepterar att du gjort en dålig investering.

Du når ditt mål med investeringen som du satt upp från början.

Bonus: Kortsiktig teknisksignal som signalerar svagare framtid.

 

Låt oss gå in på dessa tre punkter och titta närmare på dom.

01 Du behöver kapital till ett större inköp

Om du exempelvis går i planerna att du inom en snar framtid kommer att behöva pengarna till ett större investering eller köp. Exempelvis kontantinsats till en lägenhet eller ett hus. Större renoveringar. Du kanske behöver en bil eller om det vill sig riktigt illa, du blir av med jobbet. Dessa anledningar tycker jag rättfärdigar en försäljning ifall situationen kräver det. Alltså kapital till större inköp.

 

Att betala oförutsägbara utgifter som att laga bilen eller köpa en ny tvättmaskin för att den gamla gått sönder rättfärdigar inte en försäljning. Absolut inte! För att täcka den typen av utgifter ska du ha ett sparkonto hos din huvudbank. Vet inte vad som brukar rekommenderas men personligen har jag summan av 3 – 4 månaders utgifter liggandes där. Det gör att jag aldrig behöver sälja aktier ifall något oförutsägbart skulle inträffa.

02 Lär dig acceptera dåliga investeringar

Om du gillar att investera i indexfonder så är denna punkten antagligen inget för dig. En indexfond representerar oftast en hel marknad och ifall din indexfond sjunker i pris innebär det förmodligen att hela marknaden är svag. Tror du att marknaden kommer att återhämta sig (vilket den kommer göra) så betyder det bara att du kan köpa på dig mer till ett lägre pris.

 

Men för oss andra som gärna investerar i specifika aktier så blir denna punkt något viktigare. Om vi har en aktie som går dåligt bör vi jämföra detta mot den överliggande marknaden och den specifika branschen. Hur går andra bolag i samma branch? Ifall andra aktier i branschen går väldigt bra medans din aktie går dåligt så hade i alla fall jag funderat på att sälja.

 

Som jag sagt tidigare så är det viktigt att redan på förhand skriva ner på vilken nivå man vill sälja. När aktiepriset når denna nivå så bör du antingen, beroende på din säljstrategi, sälja allt på en gång eller skala ut i 3-4 steg.  Det viktigaste är att stora förluster kan minimeras.

 

Kom ihåg detta – Winning the loser’s game

 

Inom investeringar på aktiemarknaden handlar det om att undvika förluster och misstag. Genom att undvika förluster blir man en vinnare på börsen.
Winning the loser’s game är en bok skriven av Charles Ellis som just handlar om detta. Läsvärd? Svar ja. Du hittar den på Adlibris Winning the Loser’s Game

03 Du når ditt investeringsmål

Detta är ju faktiskt något att fira. Att nå sitt mål är en härlig känsla, lika svårt att acceptera att man haft fel, lika skönt är det att ha rätt. Jag vet dock att många twittrare är långsiktiga sparare vilket betyder att de kanske inte har denna typen av mål. De köper helt enkelt bara mer aktier i de bolagen de tycker passar bäst i deras portföljer. Sen lever de såklart gott på utdelningen om några år.

 

Min strategi ser inte riktigt ut så, jag har en kort till medellång investeringshorisont. Därför sätter jag upp mål med mina aktier. Jag använder två typer av mål.

 

Aktiespecifika

Portföljspecifika

Aktiespecifika mål

Här använder jag helt enkelt min strategi och sätter ett mål för den specifika aktien. Det kan vara att jag ska sälja när jag når en viss nivå. Eller när momentum börjar sinka. Eftersom jag älskar momentum och lägger mycket vikt på riktning av trenden så tittar jag en del på glidande medelvärde. Håll dig helt enkelt till den säljstrategi du satte upp innan du tryckte på köpknappen.

Portföljspecifika mål

Utöver min stora aktieportfölj har jag ett just nu ganska litet ISK som jag döpt till “Semester”, som är till för sparande inför just semestern nästa år. Där månadssparar jag ett par hundringar varje månad och säljer inför semestern när det är dags att använda dessa. Ibland kan avkastningen bli god och ibland lite sämre. Hur som helst är det ett skönt tillskott när väl semestern kommer.

04 Bonus: Kortsiktig teknisksignal som indikerar svaghet

Om du är medlem på Always Investing finns en teknisk rank för alla aktier vi följer. Om denna faller från 100% ner mot 80% eller lägre så är det en tydlig signal som svarar på frågan “När är det dags att sälja sina aktier” Men kom ihåg att denna signal är för kortsiktighandel. 

Du kan också använda dig utav TA Styrka som är ett nytt nyckeltal som bedömer styrkan i aktiekursen. När TA Styrka faller under 0 så är det en tydlig signal att det är läge att sälja dina aktier. 
när ska man sälja sina aktier

Slutsats

Så när ska man sälja sina aktier då? Enligt mig är ovan fyra punkter åtminstone en bra utgångspunkt. Men det viktigaste är att inte agera med känslor. De är oftast väldigt kortsiktiga och korkade, framförallt i kombination med nedgångar på börsen. Nedan är fyra korta viktiga punkter att ta med sig.

 

Sälj när du behöver kapital till större inköp

Lär dig acceptera att du kan ha fel – “Winning the losers game”

Var nöjd när du når ditt mål

Skaffa en strategi för både när du ska köpa och sälja.

Handla inte med känslor

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar