, , ,

Money Management – Swing Trading konto

Money Management – Swing Trading portföljen

Hur mycket ska man köpa i en och samma aktie?

Går du oftast på “känsla” utan egentligen veta varför du köper som du gör?

I denna serie av inlägg som riktar fokus mot swing trading är mitt mål att hjälpa dig som nybörjare att undvika vanliga misstag. Runt 2016 arbetade jag fram en plan för hur mycket jag ska gå in i vid varje affär. Jag älskar att hitta system som hjälper mig automatisera saker och ting, inte minst mina investeringar. I just detta inlägg har jag tänk gå igenom hur jag arbetar med min money management för mitt Swing Trading konto.

Mycket av uträkningarna är hämtade från en studie som jag tyvärr inte längre hittar, men jag ska länka dit så fort jag kommer på namnet.  

Testa positionsstorlekskalkylatorn som finns på Always Investing

Vikten av att skapa en plan för sin handel

De flesta som är nybörjare med aktier hoppar rakt in på börsen helt oförberedda och hoppas ofta att de kommer hitta nästa raket. Det är väldigt sällan det inträffar tyvärr. Man kan jämföra det med mannen som aldrig har åkt skidor och för första gången tar på sig skidorna och åker upp till toppen av berget. Det brukar inte bli så bra.

Enligt mig så är den största fienden för många swing traders den person som du tittar på i spegeln varje morgon när du borstar dina tänder. Dig själv.

Anledningen?

Du har ingen plan för din handel. Att bestämma sig i förväg hur man ska agera vid olika situationer kommer hjälpa dig mycket. Jag skulle till och med vilja påstå att utan ett väl genomarbetat Money Management system eller riskhanteringssystem så kommer du gå med förlust även om 80% av dina affärer går med vinst. Det fantastiska är att med en bra money management kan en investeringsstrategi som bara ger 40% rätt bli lukrativ för dig. Så vad är då money management för något?

Size does matter (when investing)

Syftet med money management är att på ett effektivt sätt hantera de risker som tradingkapitalet utsätts för under din handel med aktier och derivat. Det enskilt viktigaste, enligt mig, för att lyckas som swing trader är att ha rätt storlek på positionen, ledsen killar men storleken spelar roll, åtminstone vid aktiehandel ;). Senare i detta inlägg tänkte jag dela med mig om hur jag räknar ut min positionsstorlek.

Money Management går att dela in i fyra olika delar.

Första och den enskilt viktigaste nämndes tidigare. Det är att ha rätt storlek på sin position. Det går vi igenom i detta inlägg.

Det andra är vart vi placerar vår stopploss.

Det tredje steget hjälper dig svara på frågan vart du sätter din målkurs och hur du kan agera när du träffar den.

Det sista steget handlar om när du ska gå in i en trade.

Positionsstorlek

Hur vet man då hur mycket som man ska köpa för? Det finns lika många sätt som det finns traders skulle jag tro. Jag kan bara prata utifrån min erfarenhet och ge dig verktygen jag använder för att hitta mina nivåer.

Det kanske vanligaste sättet är att man köper för max 2% av sitt tradingkapital. Det är ett ganska enkelt system man definitivt kan testa. Men jag tycker det finns ett bättre money management system för att ta reda på sin positionsstorlek. Först tar vi reda på vår risk / affär. I mitt tycke anser jag att man inte ska ha större risk än 1 % av sitt egna kapital. Har vi en portfölj storlek på 50 000 kr ska inte mer än 500 kr riskeras.

Så max 1 % av kapitalet får riskeras. Detta ska dock inte blandas ihop med hur mycket vi köper aktier för sedan.

Låt oss ta ett exempel. Vi säger att vi har 400 000 kr som är tillgängligt för köp. Vår risk blir då 4 000 kr eftersom det är 1 % av vårt tillgängliga kapital.

Vi är intresserade av att köpa aktier i Betsson. En aktie där är värd 65 kr.

Stopploss sätter vi för enkelhetens skull 8 % lägre än köpkursen. En exitplan ifall affären inte går som man tänkt är ett måste att ha. Är man duktig på att ta ut viktiga nivåer för en exit kan man självklart göra det. Till nybörjare brukar jag dock rekommendera att placera en stopp ifall man får en stängning 8 % under sin köpkurs. Öppnar vi under stop loss nivån nästa dag säljer vi.

Jag själv använder 2% som utgångspunkt men det är upp till var och en, sen har jag max 5 swing trading positioner åt gången.

För Betsson som kostar 65 kr per aktie så sätter vi alltså en stop loss  vid 59,8 kr.

Sedan räknar vi ut skillnaden mellan köpkurs och stoppen. Själva uträkningen kan uppfattas som lite krånglig men använd då positions kalkylatorn som finns på sidan.

Köpkurs – Stopploss = Risk per aktie
65-59,8 = 5,2 kr per aktie.

Anledningen till att vi vill veta skillnaden är till nästa uträkning. Där tar vi total risk delat med risk per aktie. I vårt exempel blir det alltså följande.

Total risk / Risk per aktie = Antal aktier
4000 kr / 5,2 kr = ca 769 st

Vi köper alltså 769 st aktier i Betsson till ett total belopp av 65*769= 50 000 kr.

Denna typ av uträkningar går att ställa upp super enkelt i program som Excel vilket gör att du endast kommer behöva skriva in tillgängligt kapital och köpkurs.

Ladda ner Excelmallen längst ner i detta inlägg.

Vi tar ett till exempel. Vi har 60 000 kr tillgängligt för aktieköp. Vår risk blir då 600 kr vilket är 1 % av tillgängligt belopp. Vi köper Fagerhult för 100 kr per aktie. Stopploss sätts 8% under köpkurs vilket i detta fall blir vid 92 kr. Skillnaden blir då 8 kr. Det är risken per aktie. Efter det tar vi total risk (600 kr) och delar med risk per aktie (8 kr). Det gör att vi kommer köpa 75 st aktier i Fagerhult till ett total belopp på 7 500 kr.

I nästa inlägg kommer jag beröra vart man kan sätta sin stopploss så att det passar sin trading stil bättre. I exemplen ovan har jag valt att enkelt sätta stoppen 8% ifrån köpkursen. Det finns väldigt många sätt att hitta sin stopploss nivå och det är upp till var och en. I nästa inlägg tänkte jag ge lite korta tips på hur man kan hitta sin stopploss nivå och implementera i Excel arket du kan ladda ner nedan.

Introduktion till Excelmallen

Tänkte lite snabbt gå igenom hur jag byggt upp Excelarket.

money management

Det är endast de gula kolumnerna som du kommer att behöva ändra och dessa är:

Datum
Bolag/Aktie
Saldo ledigt för investeringar
Total risk i % av kapital – Jag använder 1% här.
Stopploss %
Risk Reward Ratio – Läs mer på Investopedia om du inte känner till begreppet
Köpkurs

Säljkurs – Detta skriver du endast i när du sålt din aktie såklart.  

Resterande kolumner fylls i automatiskt. Du får då veta antal aktier du ska köpa, vart din stopploss respektive Target ligger.

Här är ett exempel från i veckan när jag tog position i Axfood. Stopploss sättes vid 155,1:- och min target vid 164,6:-. Det gick fort denna gången och jag kunde redan några dagar senare realisera min vinst i Axfood.

Hur som helst, det finns stora förbättringsutrymmen att göra i detta dokument men det är en bra mall att bygga vidare ifrån. Självklart kan man skriva in stopploss och target manuellt ifall man tycker sig funnit en bra nivå. Då justerar antal aktier att köpa automatiskt baserat på dina val.

Hur som helst, ha kul med den och förbättra den gärna.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar