Investeringar, Min utveckling 12 januari, 2018 4

Mitt största investeringsmisstag under 2017 och läxan jag lärt mig där ifrån.

Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch

Investeringsmisstag görs hela tiden, förutom i Twitter feeden såklart. Ovanstående citat från Peter Lynch tycker jag passar in bra till detta inlägget. Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch Sommaren 2017 gjorde jag mitt hittills största investeringsmisstag. Jag sålde allt och lade mig likvid och i samma veva så bottnade aktiemarknaden och vände men jag köpte aldrig tillbaka. 
 
Varför?
 .
Mina regler sa åt mig att sälja, jag höll mig till planen vilket var bra. Jag har en enkel regel som säger att när 12 månaders MA bryter kursen så ska jag vara väldigt försiktig (i bilden nedan visas 200 dagars glidande medelvärde). 
.
Eftersom jag vid tiden hade semester och ej kunde följa börsen lika mycket som jag önskat kändes det skönt att sälja av stora delar av mina innehav. Börsen var vid tiden väldigt sur och att veta att mina pengar var säkra fick mig att njuta mer av semestern vid dessa oroliga tider.
 .
Misstaget då? Jag blev för bekväm och köpte aldrig tillbaka mina aktier när jag fick min köpsignal. Kan inte svara på varför men jag trodde väl inte på en uppgång. I diagrammet nedan har jag markerat med rött vart jag sålde av stora delar av mina aktier och den gröna cirkeln vart jag köpte tillbaka dessa. Ett av innehaven jag hade före försäljningen var Drillcon. Aktien steg med 61% under perioden jag var och lata mig på stranden. Det blev en jobbig uppenbarelse att se.  
Vad blev resultatet från detta? Vid sommaren hade portföljen avkastat ca 15% vilket jag var nöjd med. Men efter raset låg jag på 4% upp och många tusenlappar som försvunnit. Känslan blev såklart inte bättre när man efteråt missade rekylen. Men jag slog index med minsta möjliga marginal och landade på 5% avkastning för 2017.
 
Resultatmässigt är jag inte nöjd med 2017 och med mitt agerande, men jag har lärt mig fantastiskt mycket om börsen och om vikten att faktiskt hålla sig till sin plan. Det är faktiskt när det blir oroligt på börsen jag har nytta av den. Den ska hjälpa mig fatta rätt beslut eftersom jag uppenbarligen inte kunde göra det själv. I nästa inlägg delar jag gärna med mig av den.
 .
Nedan i diagrammet kan ni se min utveckling och hur mitt agerande påverkade portföljens avkastning.
 .
Målet och syftet för mig just nu med denna blogg är att framförallt hitta ett naturligt sätt för mig att analysera mina affärer och i detta fallet även misstag. Det blir ett par stycken varje år =). Förhoppningsvis finns det läsare som kommer uppskatta det som presenteras. 
 .
Ha det så gott allihopa och dela gärna med er av era största investeringsmisstag. Tror mer sådana historier behöver komma fram =)   

About the author

Amanda: Om du älskar investeringar på aktiemarknaden likväl som i livet har du hittat rätt. På Always Investing kommer jag skriva om mina investeringar och tankar kring börsen. Men också om inspirerande böcker och verktyg som hjälper till att förbättra både vardag och arbetsliv. Följ med!

4 Comments

 1. Simon B

  16 januari, 2018
  Svara

  Mitt största investeringsmisstag är riktigt pinsamt. Har ägt Anoto och hamnat i den klassiska tankefällan, så fort jag blir break even säljer jag. Blev aldrig så. När jag väl sålde, till förlust såklart kändes det så himla bra, konstigt nog. Ångesten försvann och jag kunde öppna ett nytt kapitel.

  • Amanda

   16 januari, 2018
   Svara

   Hej och tack för din kommentar. =) Hade en vän som var i en liknande situation som du faktiskt med samma bolag. Skönt att få ett avslut i något som verkade påverka dig så negativt. Hur gör du för att inte hamna i samma situation igen?

   Mvh
   Amanda

   • Simon B

    16 januari, 2018
    Svara

    Har väl ingen direkt plan för det. Försöker hålla mig till tråkiga bolag men med blandat resultat. Söker mig gärna mot högre risk, ibland går det som Anoto o ibland blir det succé! ☺

    • Kingen

     17 januari, 2018
     Svara

     Låter inte långsiktigt hållbart..

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lämna ett svar