,

Mitt största investeringsmisstag under 2017 och läxan jag lärt mig där ifrån.

Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch

Investeringsmisstag görs hela tiden, förutom i Twitter feeden såklart. Ovanstående citat från Peter Lynch tycker jag passar in bra till detta inlägget. Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch Sommaren 2017 gjorde jag mitt hittills största investeringsmisstag. Jag sålde allt och lade mig likvid och i samma veva så bottnade aktiemarknaden och vände men jag köpte aldrig tillbaka. 
 
Varför?
 .
Mina regler sa åt mig att sälja, jag höll mig till planen vilket var bra. Jag har en enkel regel som säger att när 12 månaders MA bryter kursen så ska jag vara väldigt försiktig (i bilden nedan visas 200 dagars glidande medelvärde). 
.
Eftersom jag vid tiden hade semester och ej kunde följa börsen lika mycket som jag önskat kändes det skönt att sälja av stora delar av mina innehav. Börsen var vid tiden väldigt sur och att veta att mina pengar var säkra fick mig att njuta mer av semestern vid dessa oroliga tider.
 .
Misstaget då? Jag blev för bekväm och köpte aldrig tillbaka mina aktier när jag fick min köpsignal. Kan inte svara på varför men jag trodde väl inte på en uppgång. I diagrammet nedan har jag markerat med rött vart jag sålde av stora delar av mina aktier och den gröna cirkeln vart jag köpte tillbaka dessa. Ett av innehaven jag hade före försäljningen var Drillcon. Aktien steg med 61% under perioden jag var och lata mig på stranden. Det blev en jobbig uppenbarelse att se.  
Vad blev resultatet från detta? Vid sommaren hade portföljen avkastat ca 15% vilket jag var nöjd med. Men efter raset låg jag på 4% upp och många tusenlappar som försvunnit. Känslan blev såklart inte bättre när man efteråt missade rekylen. Men jag slog index med minsta möjliga marginal och landade på 5% avkastning för 2017.
 
Resultatmässigt är jag inte nöjd med 2017 och med mitt agerande, men jag har lärt mig fantastiskt mycket om börsen och om vikten att faktiskt hålla sig till sin plan. Det är faktiskt när det blir oroligt på börsen jag har nytta av den. Den ska hjälpa mig fatta rätt beslut eftersom jag uppenbarligen inte kunde göra det själv. I nästa inlägg delar jag gärna med mig av den.
 .
Nedan i diagrammet kan ni se min utveckling och hur mitt agerande påverkade portföljens avkastning.
 .
Målet och syftet för mig just nu med denna blogg är att framförallt hitta ett naturligt sätt för mig att analysera mina affärer och i detta fallet även misstag. Det blir ett par stycken varje år =). Förhoppningsvis finns det läsare som kommer uppskatta det som presenteras. 
 .
Ha det så gott allihopa och dela gärna med er av era största investeringsmisstag. Tror mer sådana historier behöver komma fram =)   
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar

Ranking av aktier

Ranking av aktier och strategier som hjälper dig ta bättre beslut på börsen.

Always Investing

Våra favoriter