, , ,

Hur hittar man momentumaktier?

Momentuminvestering är en populär strategi som man kan läsa mer och mer om. Nedan har jag tänkt gå igenom vad det är och hur du kan använda Always Investing för att hitta momentumaktier snabbt och enkelt.  

Vad är momentum?

Med momentum menas bolag som ökar sina vinster över tid, som lyckas slå förväntningarna och som därmed belönas med stigande aktiekurser. Väljer man att investera i dessa bolag finns chansen att aktien fortsätter att stiga i pris och man får ta del av den fortsatta uppgången. Samtidigt finns risken att man investerar när priset nått sin topp och därmed får ta del av en större nedgång.

Det är av just den anledningen det kan vara svårt för många att använda sig av en momentumstrategi. Man vill inte betala för mycket och riskera att aktien faller nästa vecka. Men tanken med momentum är att vinnaraktier tenderar att fortsätta att prestera bra under en längre tid medan förloraraktier tenderar att fortsätta underprestera under längre tid. 

På Always Investing beräknar vi momentum relativt mot alla de övriga aktierna som du kan hitta här. De med den högsta momentumrankingen hos oss baseras 

Hur hittar jag momentumaktier?

Vi har försökt göra det enkelt att hitta momentumaktier på Always Investing. Genom att använda vår plattform kan du enkelt filtrera på momentum. Varje aktie har ett momentumvärde mellan 0-100 där en hög siffra är mer positivt. Du kan se momentum som den långsiktiga trenden och timing rank som mer kortsiktig. 

Ett tips kan vara att använda timing rank för att ta bort de aktier som närmat sig en potentiell topp. Alltså ta bort de med en alldeles för låg timing rank också. Axfood kan vara ett bra exempel på detta.  

Så använd filtret och börja skriv in en hög siffra i momentumfältet. Då kommer du automatiskt sortera fram alla aktier med ett riktigt högt momentum. Se bild nedan. 

Fyll i en hög siffra för momentum

Men detta ger oss fortfarande en ganska lång lista med många aktier.

Vad vi har sett när vi använt plattformen själva är att momentum fungerar väldigt bra tillsammans med lönsamhet. Så för att sortera bort bolag som har en för dålig lönsamhet väljer vi att skriva i en hög siffra även i lönsamhetsfältet. 

Då får vi en lista på ca 25 aktier som alla har en riktigt bra lönsamhet och som har en väldigt stark momentum. Vill man ha en bred portfölj med alla dessa så hade det varit en väldigt intressant portfölj att följa. 

Omallokera portföljen var tredje eller var sjätte månad efter samma regler och man hade antagligen haft en väldigt bra avkastning på börsen.

Följ vår momentumbaserade modellportfölj

Som medlem på Always Investing kan du följa vår momentumbaserade modellportfölj. Den lägger sitt fokus på aktierna som rankar högt baserat på momentum och lönsamhet och ger dig en notifikation när en ändring sker.   

Nu är det bara för dig att använda dig av kunskapen du fått och börja leta efter riktigt spännande momentumaktier. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar