, ,

Fyra nyckeltal som gör det enkelt att avgöra trenden

Jag tror du kommer hålla med mig när jag säger att man inte borde gå emot marknaden…

Du har säkert hört uttrycket “The trend is your friend”.

I detta inlägget kommer vi titta på ett par enkla nyckeltal och några tekniska indikatorer som kommer förbättra din avkastning väsentligt. Vi kommer titta på och lära oss mer om trenden och momentum i en aktie.

Det är i grunden super enkla koncept men som väldigt många ändå väljer att gå emot. Varför gör de så? Det finns såklart många svar på den frågan, kanske följer de sin buy and hold strategi, vilket inte behöver vara fel. Men för min del har jag märkt att jag sover betydligt bättre när jag inte äger aktier som tappar momentum mot nya highs.

Från min egna strategi:
När en aktiekurs faller så att min avkastning blir negativ, -10% säljer jag 1/3 del av innehavet. Vid -15% säljer jag 2/3 delar och vid -25% är allt sålt.

H&M är ett väldigt bra exempel på när man borde ha implementerat lite trendföljande strategi i sin portfölj.

Man kan alltid köpa tillbaka sina sålda aktier senare.

H&M 

Den 9:e september 2015 får H&M ett så kallat Death-cross, alltså när MA50 korsar MA 200 ovanifrån. Det är en negativ signal och varnar om sämre utveckling framöver. Det är absolut inget som är skrivet i sten utan mer en indikation på att sämre kursutveckling kan komma i framtiden.

Motsatsen är ett Golden Cross. Det innebär att MA50 underifrån korsar MA200. Det indikerar istället på bättre utveckling framöver och att ett positivt trendskifte är nära.

Men åter till H&M. Några dagar tidigare korsade även aktiekursen MA200 vilket också är ett tydligt tecken på ett trendskifte. Lär du dig dessa två, väldigt enkla signaler så kommer du förstå och hitta den primära trenden (långsiktiga trenden) i en aktie.

Man kanske inte bör förlita sig enbart på trenden, och låta det avgöra ett sälj eller köp. Men att ha en bra koll på den primära trenden i aktien kommer hjälpa dig göra bättre investeringar.

4 enkla signaler att lära sig och ha koll på

Nedan är en lista några signaler som du bör lära dig om du inte redan kan. Så när du hittat ett lönsamt bolag som också är lågt värderat, gör en snabb check för att hitta trenden och gå inte emot den.

Lite längre ner hittar du också en film på ytterligare 5 tekniska indikatorer som är bra att känna till men som kanske hamnar utanför vad området.

  • Golden-Cross: MA50 korsar MA200 underifrån – Positiv signal
  • Death-Cross: MA50 korsar MA200 ovanifrån – Negativ signal
  • Aktiekurs korsar MA 200 underifrån – Positiv signal
  • Aktiekurs korsar MA200 ovanifrån – Negativ signal

Nyckeltal att använda för att identifiera trenden

Du behöver såklart inte gå in på varenda bolag och titta charts för att avgöra trenden. Jag använder Börsdata, där kan du bland annat screena fram relationen mellan MA50 och MA200 som jag berättade om tidigare. Du kan också se vart MA200 ligger och jämföra mot aktiekursen. Vi vill att aktiekursen är högre än MA200.

Andra nyckeltal jag lägger till när jag kollar trenden är Relativa styrkan mot index. Den tittar på aktiekursens utveckling i direkt relation mot OMXS30. Jag väljer att titta på 6 månaders och 12 månaders RS.

  • Medelvärde 200 dagars (Aktiekurs ska ligga högre för positiv trend)
  • Relativ styrka 6 månader
  • Relativ styrka 12 månaders
  • Relation mellan MA50 / MA200

Som alltid plockar jag ut listan till Excel och rankar varje nyckeltal för sig och lägger samman. De bolag som hamnar överst är de bolag med starkast och innehar den mest stabila trenden.

Läs gärna vilka nyckeltal jag använder för att hitta lönsamma bolag och lågt värderade bolag.

Använd de tips och nyckeltal som du hittar i alla dessa tre inlägg så kommer du hitta väldigt intressanta bolag att fördjupa dig i.

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar