Enkelt regelverk för att minimera förluster

Många av våra investeringsbeslut bygger på känslor. Vi tror att bara för en aktie gått ner med X% så kommer den studsa, vi köper mer för att den är “billigare” nu. Vi är helt enkelt för stolta för att erkänna att vi kanske haft fel.

På samma sätt säljer vi oftast för tidigt när en aktie stigit med X% eftersom vi är rädda för att förlora vinsten. Forskning visar trots allt att en aktie som går upp tenderar att fortsätta upp även i framtiden och vice versa när en aktie faller. Antar att jag inte är ensam av att råka ut för detta. Både Eolus Vind och Fortnox är exempel från min portfölj. Men vinst är alltid vinst, en stor förlust är svårare att hantera.  

Det är därför jag tänkt skriva lite om hur jag hanterar när en aktie faller och hur jag agerar för att minimera förlusten. 

Minimera din förlust

Varför behöver du ett regelverk? Går inte alltid aktier upp? Det är lätt att tro det om man tittar på långsikt på ett index. Till exempel OMXS30 de senaste åren så är det ju ingen tvekan. Man bör kunna köpa på sig mer aktier vid nedgångar. 

Det är såklart fel. Det är lätt att tro att börsen alltid går upp och att dina aktier kommer studsa tillbaka upp efter ett fall. Problemet är att ett index så som OMXS30 består av framgångsrika bolag.

Det finns mindre framgångsrika bolag som kan ha varit med tidigare. Men om de tappat sitt börsvärde för mycket kommer de förr eller senare bli utbytta. OMXS30 är således ett index av vinnaraktier. Det är därför kurvan ser ut som den gör. Ibland händer det faktiskt att bolag går i konkurs eller tappar mycket stora delar av sitt värde.   

Jag tycker det är värt att notera att detta inte är ett regelverk som säger när du ska sälja en aktie utan endast ett sätt att minimera förluster. Ibland korrekt och ibland fel. I vilket fall hjälper det mig sova bättre på nätterna eftersom jag undviker de riktigt stora förlusterna. Målet är såklart att inte behöva använda den. 

Tänk att om en aktie sjunker från 10 kr till 1 kr, alltså 90% och aktie b sjunker 80% från 10 kr till 2 kr, så krävs det en 100% lyft för att aktie a ska hamna på samma nivå som aktie b. Därför är det viktigt att minimera dina förluster. 

Nedan figur har ni säkert sett tidigare. Den visar hur mycket vinst som behövs för att ta igen tidigare förlust.  

Därför använder jag följande tre steg för att sälja av mina sämsta investeringar. 

  1. När aktien fallit med 10% säljer jag 30% av innehavet. 
  2. När aktien fallit med 15% säljer jag ytterligare 30% av innehavet. 
  3. När aktien fallit med 25% säljer jag resten av innehavet.

Svårare än så har jag inte gjort det. Det är dom enkla idéer som oftast är dom bästa. Denna är enkel. Om det är det bästa sättet för att minimera en förlust vet jag inte men det hjälper mig att undvika stora snedsteg på aktiemarknaden. Det känns åtminstone väldigt tryggt. 

Hur gör du för att undvika riktigt stora förluster?

Sammanfattning

Att göra någon form av åtgärd innan en förlust växer sig större är alltid en bra strategi. Att undvika förluster helt är omöjligt men att minimera dem och acceptera dem tidigt kommer göra dig mer framgångsrik.  

Använd ett regelverk eller beslutsstöd som hjälper dig fokusera på att ta rätt beslut. I mitt exempel ovan använder jag följande tre steg.

  1. När aktien fallit med 10% säljer jag 30% av innehavet. 
  2. När aktien fallit med 15% säljer jag ytterligare 30% av innehavet. 
  3. När aktien fallit med 25% säljer jag resten av innehavet.

En vidare läsning kan vara ett inlägg om varför det är lättare att köpa än att sälja en aktie. 

Varför är det lättare att köpa en aktie än att sälja?

 

 

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar

Ranking av aktier

Ranking av aktier och strategier som hjälper dig ta bättre beslut på börsen.

Always Investing

Våra favoriter