,

Lär dig diversifiering och skapa en bättre aktieportfölj

Diversifierad aktieportfölj

I detta inlägg har jag tänkt prata lite om diversifiering av din aktieportfölj. I förra inlägget gick vi igenom vad du ska tänka på när du köper din allra första aktie. Idag tittar vi på hur du kan förbättra och utöka din aktieportfölj genom diversifiering.

Läs tidigare inlägg i denna artikelserie:

Det finns inga säkra investeringar på börsen. Kom ihåg att det inte spelar någon roll om hur mycket research man gjort tidigare, det finns alltid en risk att du kan göra en dålig investering och förlora pengar.

Det finns dock ett ganska enkelt sätt att dra ner risken i din portfölj. Det gör du genom att investera i bra bolag med fin historik. Men även om du väljer välskötta bolag som presterar bra så finns det en chans att det kan gå fel.

Diversifiering av aktieportfölj

Det är här diversifiering kommer in i bilden.

Diversifiering handlar om att sprida risken i portföljen genom att äga flera bolag från olika sektorer och kanske till och med från olika platser i världen.

Ett bra mått att sikta mot är att efter ditt första år på börsen åtminstone äga 12 bolag som ger dig en god riskspridning. Avanza har tittat på sina kunders portföljer och kan konstatera att man får bäst avkastning om man har fler än 12 aktier.

Här kommer en kort lista på hur du kan diversifiera din aktieportfölj.

Diversifiering av börsvärde

Du kan diversifiera din portfölj genom att äga aktier i olika storlekar. En enkel regel som du kan tänka på är följande.. Om du investerar i större bolag så innebär det oftast att du tar en mindre risk men också får chans till en mindre tillväxt.

Investerar du i ett mindre bolag innebär i regel att du tar en större risk men får möjlighet till bättre avkastning om du har lite tur.

Att leta upp större bolag och ha dessa som kärninnehav är en god ide, toppa sedan portföljen med mindre bolag. En smart investerare försöker alltid hitta en god balans mellan dessa.

Diversifiering av sektorer

Det är dumt att förlita sig helt på en typ av sektor. Tänk dig själv vad som skulle hända om du äger massor av oljebolag och priset på olja plötsligt skulle sjunka. Din portfölj hade tagit mycket stryk då.

Olika sektorer reagerar på olika sätt vid olika typer av händelser. Så därför bör du sprida din risk över åtminstone fler än fyra sektorer.

Geografisk diversifiering

Stockholmsbörsen är en väldigt liten marknad och det är inte en dum ide att även sprida risken till andra länder och marknader. Det finns både fonder och ETF:er som låter dig få exponering mot dessa.

Rika tillsammans har gjort ett kanoninlägg där Jan presenterar sina favorit fonder på flera olika marknader. 

Använd olika tillgångsklasser

Den sista punkten i denna listan är att man kan investera i olika tillgångsklasser. Vill du ha en portfölj som är 100% exponerad mot aktier eller sprida dina risker mot exempelvis guld eller andra råvaror och räntor.

Som tumregel brukar man säga att ju längre tid du har innan du behöver dina pengar, desto mer viktad ska du vara mot aktier.

Du kan leta upp bolag till din  egna diversifierade aktieportfölj här

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar

Ranking av aktier

Ranking av aktier och strategier som hjälper dig ta bättre beslut på börsen.

Always Investing

Våra favoriter