Den stora swing trading guiden

Swing trading kan vara både spännande och lärorikt.

Syftet med detta inlägg är att samla nyttiga artiklar och tankar kring swing trading. Det kan vara en mycket gynnsam strategi i rätt händer. Därför har jag delat in detta inlägg i följande underrubriker.

  • Vad är swing trading?
  • Rätt entry är viktig
  • Rätt exit är viktigare
  • Rätt positionsstorlek är viktigast

Swing Trading hos Always Investing

Hos Always Investing kan du få idéer till spännande case som passar perfekt för kortsiktig handel. Vårt software scannar marknaden efter intressanta case som vi sedan väljer ut och presenterar under en sida. 

Använd informationen från oss för att inspireras eller för att utveckla dina egna kunskaper inom Swing Trading. Vi ger dig en förenklad trading plan där du får en entry, stop loss och en första target. Når vi vår target fort flyttar vi vår stop loss nivå för att säkra vinst och ge utrymme för en fortsatt resa upp. 

Det viktigaste är alltid att minimera stora förluster. 

 

Förklaring signaler

 – Analyserar aktien och försöker hitta entry och stop loss nivåer. Ikonen kan också betyda att det är långt ifrån entrynivån. 

 – Aktien ligger nära sin stoploss, bevaka aktien noga. Åtgärd behövs snart.

 – Aktien ligger nära sin entry eller nära sin stop loss. Förbered dig för att ta action. 

 – Aktien ligger väldigt nära sin entry nivå. Den kan vara läge att köpa aktien redan här ifall du tror på uppgång. 

 – Ikonen betyder att vi gör en lyckad trade 

 – Ikonen betyder att vi ligger +-0 i denna trade. 

 – Ikonen betyder att vi gör en förlust trade.  

Exempel för Cell Impact 

Entry : 25,7 kr.
Stop loss : 24 kr
Target : 29 – 33 kr

Vad är swing trading?

Swing trading är en typ av investering som sträcker sig längre än en dag upp till ett par veckor. Skillnaden mot day traders som endast handlar intradag, alltså aktiehandel som sker inom en och samma dag.

Låt mig förklara med några exempel vad swing trading är.

Som swing trader kan du använda dig av teknisk analys för att hitta aktier som är påväg att öka eller minska i värde.

Det fundamentala värdet i aktien är mindre viktigt för oss, vi är endast intresserade av trender och mönster.

Låt oss säga att vi köper H&M när vi ser att MACD har glidit över signallinjen. Vi köper då aktier i bolaget. Vi är inte intresserade av hur det kommer gå för bolaget på sikt eftersom vi bara vill fånga den potentiella upptrend som kommer.

Vi äger H&M i fyra dagar och ser att aktiens pris har ökat med 8%. I slutet på den fjärde dagen bestämmer vi oss för att sälja till vinst. Även om detta var ett något förenklat exempel så är grunden för swing trading där.

Inom swing trading finns det enligt mig fyra fördelar som utmärker sig lite extra om varför man ska välja swing trading före exempelvis day trading.

  • Flexibilitet Eftersom du har bra koll på dina innehav kan du snabbt gå ut ifall marknaden börjar oroa. Snabbt ut, snabbt in.
  • Mindre stress – I jämförelse med day trading behöver du inte ta snabba stressfulla beslut. Som swing trader kommer du ha mer tid att väga för och nackdelar ifall du ska gå in i en affär eller inte.
  • Bestäm din tid –  Är du day trader behöver du vara framför skärmen under börsens öppettider för att inte missa något. Som swing trader är det lättare att själv bestämma när du ska göra dina analyser och sedan gå in och ta position.
  • Säkerhet – Det är enkelt att kombinera ett ”vanligt” jobb med sin aktiehandel ifall man intresserar sig för swing trading. Det är däremot omöjligt som day trader vilket även bygger stress ifall resultatet inte blir som önskat.
  • Mindre skärmtid – Inom swing trading behöver man inte sitta framför skärmen och vänta på att något ska inträffa och ständigt vara på tårna för att inte missa något. Som swing trader kan du ta en position efter en analys du gjort i lugn o ro. Sedan fortsätta med dina övriga antaganden under dagen.

Läs Investopedias introduktion till Swing Trading

Hur mycket pengar behöver du för att börja med Swing Trading?

Denna fråga ser man tyvärr ganska ofta på webben. Min motfråga är, hur mycket pengar behöver du för att börja spara? Varför skulle man behöva mer pengar när man börja med swing trading mot exempelvis buy and hold? Har du ett par hundra börja med det och fyll på månadsvis. Har du ett par tusen, börja med det och fyll på månadsvis. Krångla ej till det med att man måste ha med start kapital på minst 50 000 eller liknande för att börja med swing trading, det är nonsense och löjligt att påstå.

Men förvänta dig inte mirakel bara för du börjat med swing trading. Det är svårt och i ärlighetens namn hade antagligen de allra flesta tjänat mer på att endast investera i en billig index fond.

Vilken nätmäklare ska man välja?

Jag rekommenderar i de allra flesta fall antingen Avanza eller Nordnet. Sen finns det andra spännande alternativ såsom Degiro eller IG Markets. Men är du ny på aktiemarknaden så är nog de två första alternativen något att föredra.

Låt oss nu gå vidare till en viktig faktor när det kommer till swing tradingen, nämligen när du köper en aktie. Din entry.

Rätt entry är viktig

Det finns en rad olika indikatorer och strategier som kan hjälpa dig att köpa i rätt tid. På CMC Markets så nämner man fem indikatorer som man som nybörjare bör lära sig eller åtminstone titta närmare på. Besök inlägget genom länken ovan. De enligt mig viktigaste att titta närmare på från den listan är framförallt motstånd och stödnivåer.

Titta även på Always Investings egna ”Timing rank” verktyg. Den hjälper dig köpa bolag i en stigande trend. 

Stöd och motståndsnivåer

Motstånd och stödnivåer är ett av de bästa verktygen att ha med i sin verktygslåda och en av grundstenarna i teknisk analys. Stöd och motståndsnivåer anger priser som aktien har problem att gå över eller under.

Det gör att man kan använda dessa för att försöka förutse hur aktien kommer reagera framöver.

En stödnivå ger en indikation på ett område där det antas ligga fler köpare än säljare. Det kan vara på grund av att många har sett att aktien har vänt upp från de nivåerna. Motstånd anger nivåer där det antas ligga ett överskott av säljare. Här kan aktien ha vänt ned tidigare eller den kan av många anses vara dyr.

Dessa nivåer uppstår oftast vid psykologiska nivåer och vanligtvis används stöd och motståndsnivåer så här:

Köp när aktien sjunker mot stöd.
Sälj när aktien stiger mot motstånd.
Köp när aktien bryter upp genom motstånd.
Sälj när aktien bryter ned genom stöd.

Hitta trenden med glidande medelvärde

Nästa verktyg till verktygslådan är momentum. Vilken riktning har aktien, fallande eller stigande eller går den rent av i sidled.

Som swing trader vill du inte gå emot trenden. Kan låta som gamla uttjatade klyschor men faktum är att det är sant. Det är lättare att jobba tillsammans med en trend än vad det är att gå emot den.

Kom ihåg att en aktie inte alltid har någon speciell riktning eller trend. Den kan gå sidled. Så räkna inte med att du alltid kan hitta en klar trend i varje aktie.

En av de enklaste sätten att identifiera en trend är att jobba med glidande medelvärde eller moving average. Titta lite historik på vad som händer när ett kortare medelvärde exempelvis MA – 10 underifrån korsar ett högre MA 20. Vad händer med kursen på en en veckas sikt?  Vad händer när MA 20 underifrån korsar MA 55? Det är enkla metoder att börja studera och förstå.

Tanken med glidande medelvärden är att när det kortare MA1o går högre än det längre MA20 så genererar det en köpsignal och indikerar att trenden i aktien har vänt. När den längre MA20 går högre än MA10 så är det en sälj signal och indikerar att en nedåtgående trend kan vara inledd.

Jag rekommenderar inte att ta köpbeslut bara på glidande medelvärden men det är ett bra sätt att bestämma åt vilket håll trenden lutar.

Använd Always Investings Timing Rank

Under 2020 introducerade vi ett verktyg som hjälper dig köpa en aktie vid fördelaktiga tillfällen. Vi kallar detta för timing rank. Den sträcker sig från 0-100% där ett högre värde är mer positivt. Skulle man använda sig av detta så är det att föredra en något längre tidsperspektiv. Från ett par veckor till ett par månader. Sjunker rankingen så är det ett bra tillfälle att sälja och hämta hem vinst eller skydda större förlust.

För att se ovan tabell och alla andra aktier som vi bevakar kan du enkelt bli medlem på mindre än två minuter.

Pilarna till höger indikerar ifall det skett någon förändring i styrkan av timing rankingen. På så sätt är det lätt att tidigt hitta riktigt intressanta alternativ att börja köra swing trading mot.

I nedan video visas en 5 minuter lång video om simple moving average. 

Rätt exit är viktigare

Den ständiga frågan om när man ska sälja,

Den är inte alltid lätt att besvara och jag rekommenderar dig att redan i förväg ha en plan.

Ett exempel kan vara att använda tidigare nämnda motståndsnivå som en exit. Går aktien över den tidigare motståndsnivån kan du nu istället använda denna som en stop loss nivå. ”Let your profits run”. Detta är såklart lätt att skriva i text men att utföra inte alltid lika lätt. Men det kan vara en strategi att ha med sig.

En annan indikator som man kan använda för att sätta sin målkurs är Bolinger bandet. Den består av ett glidande medelvärde omgivet av två band som beror på volatiliteten i aktien. Ju mindre volatilitet desto närmare ligger banden varandra. Det är vanligt att aktien pendlar mellan det höga och låga bandet. Det kan man kunna utnyttja genom att sätta sin målkurs precis under det höga bandet.

En annan indikator som är väl värd att titta till är Pivot nivåer eller Pivot Points. Pivot Points hjälper dig hitta stöd och motståndsnivåer i en aktie.

När vi går över en motståndsnivå kan man sälja  exempelvis 50% av innehavet och låter den nivån bli en ny stop loss. Resterande innehav låter vi ligga kvar ifall aktien fortsätter att klättra upp.

I nedan video visas en 8 minuter lång video om pivot poitns.

Rätt positionsstorlek är viktigast för din swing trading

Vi försöker alltid leta efter den stora hemligheten när det kommer till investeringar.

Men mentala låsningar gör att vi ofta letar på helt fel ställen för att hitta detta.

Man försöker konsekvent hitta fantastiska system som ska ge rätt köpsignaler eller hitta den nästa aktieraket. Men inget av det har egentligen inget med din framgång att göra, du kan ha fel 70% av gångerna och ändå tjäna riktigt bra med pengar.

Det handlar om att minimera sina stora förluster och låta vinsterna flyga. Att välja rätt positionsstorlek för affären och att ha disciplinen att följa dessa två steg.

Positionsstorlek är den del inom swing trading jag kanske brinner mest för. Det är så otroligt viktigt och jag kan inte påpeka det tillräckligt många gånger.

Jag har gått igenom detta i ett inlägg tidigare som du kan läsa om här.

Ett otroligt bra hjälpmedel har du i denna kalkylator som hjälper dig bestämma din positionsstorlek. Använd den och var disciplinerad.

positionsstorlek för swing trading

 
 
 

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar