, ,

Den stora swing trading guiden

Swing trading är ett intressant och utmanande sätt att investera. Det kräver mycket engagemang och kunskap för att lyckas, men det kan också vara mycket lönsamt i rätt händer. 

Det finns många artiklar på den här bloggen som diskuterar swing trading-strategier och hur de kan hjälpa din portfölj att växa snabbare än om du hade investerat traditionellt.

Följande underrubriker kommer att ge dig lite grundläggande information om swing trading samt tips för att komma igång!

Innehållsförteckning
  Add a header to begin generating the table of contents

  Swing Trading hos Always Investing

  Hos Always Investing kan du få idéer till spännande case som passar perfekt för kortsiktig handel. Vårt software scannar marknaden efter intressanta case som du sedan kan screena fram med hjälp av verktyget. 

  Använd informationen från oss för att inspireras eller för att utveckla dina egna kunskaper inom Swing Trading. Skapa till en början en förenklad trading plan där du sätter upp entry, stop loss och en första target. Når du når din target flyttar vi vår stop loss nivå för att säkra vinst och ge utrymme för en fortsatt resa upp.

  Det viktigaste är alltid att minimera stora förluster.

  Just nu finns två typer av trading ideer som går att screena fram via vår data. 

  Exempel:

  Entry: 208 kr
  Stop loss
   : 191 kr
  Target : 290 kr

  Eolus Vind i en reversal. En ide kan vara att köpa om aktien hade fallit ner vid stödet kring 208 kr igen. 

  Vad är swing trading?

  Swing trading är en typ av investering som sträcker sig längre än en dag upp till ett par veckor. Skillnaden mot day traders som endast handlar intradag, alltså aktiehandel som sker inom en och samma dag.

  Målet med swing trading är att göra vinst på prisfluktuationer som inträffar under korta tidsperioder. Denna typ av investeringsstrategi fokuserar på att köpa aktier med låga priser och sälja dem när de stiger igen efter en längre tid, vanligtvis tre dagar eller mer.

  Låt mig förklara med några exempel vad swing trading är.

  Som swing trader kan du använda dig av teknisk analys för att hitta aktier som är påväg att öka eller minska i värde.

  Det fundamentala värdet i aktien är mindre viktigt för oss, vi är endast intresserade av trender och mönster.

  Låt oss säga att vi köper H&M när vi ser att MACD har glidit över signallinjen. Vi köper då aktier i bolaget. Vi är inte intresserade av hur det kommer gå för bolaget på sikt eftersom vi bara vill fånga den potentiella upptrend som kommer.

  Vi äger H&M i fyra dagar och ser att aktiens pris har ökat med 8%. I slutet på den fjärde dagen bestämmer vi oss för att sälja till vinst. Även om detta var ett något förenklat exempel så är grunden för swing trading där.

  Hur mycket pengar behöver du för att börja med Swing Trading?

  Denna fråga ser man tyvärr ganska ofta på webben. Min motfråga är, hur mycket pengar behöver du för att börja spara? Varför skulle man behöva mer pengar när man börja med swing trading mot exempelvis buy and hold? Har du ett par hundra börja med det och fyll på månadsvis. Har du ett par tusen, börja med det och fyll på månadsvis. Krångla ej till det med att man måste ha med start kapital på minst 50 000 eller liknande för att börja med swing trading, det är nonsense och löjligt att påstå.

  Men förvänta dig inte mirakel bara för du börjat med swing trading. Det är svårt och i ärlighetens namn hade antagligen de allra flesta tjänat mer på att endast investera i en billig index fond.

  Vilken nätmäklare ska man välja?

  Jag rekommenderar i de allra flesta fall antingen Avanza eller Nordnet. Sen finns det andra spännande alternativ såsom Degiro eller IG Markets. Men är du ny på aktiemarknaden så är nog de två första alternativen något att föredra.

  Låt oss nu gå vidare till en viktig faktor när det kommer till swing tradingen, nämligen när du köper en aktie. Din entry.

  Rätt entry är viktig

  Det finns en rad olika indikatorer och strategier som kan hjälpa dig att köpa i rätt tid. På CMC Markets så nämner man fem indikatorer som man som nybörjare bör lära sig eller åtminstone titta närmare på. Besök inlägget genom länken ovan. De enligt mig viktigaste att titta närmare på från den listan är framförallt motstånd och stödnivåer.

  Titta även på Always Investings egna “Timing rank” verktyg. Den hjälper dig köpa bolag i en stigande trend. 

  Aktier med hög timing rank

  Stöd och motståndsnivåer

  Motstånd och stödnivåer är ett av de bästa verktygen att ha med i sin verktygslåda och en av grundstenarna i teknisk analys. De är en mycket viktig aspekt för att förstå marknadens beteende och hur man hittar de bästa affärerna.

  Motståndsnivåer uppstår när det finns ett faktiskt motstånd som hindrar priserna från att röra sig högre än den punkten. På samma sätt förekommer stödnivåer på andra sidan av spektrumet – vid punkter där efterfrågan överstiger utbudet och därför pressar priserna högre igen.

  Swingtraders kommer att leta efter möjligheter mellan dessa två ytterligheter: Genom att studera kursmönster blir det möjligt att identifiera områden i tiden där man kan köpa aktier med hög sannolikhet för vinst samtidigt som man undviker risker.

  Det gör att man kan använda dessa för att försöka förutse hur aktien kommer reagera framöver.

  En stödnivå ger en indikation på ett område där det antas ligga fler köpare än säljare. Det kan vara på grund av att många har sett att aktien har vänt upp från de nivåerna. Motstånd anger nivåer där det antas ligga ett överskott av säljare. Här kan aktien ha vänt ned tidigare eller den kan av många anses vara dyr.

  Dessa nivåer uppstår oftast vid psykologiska nivåer och vanligtvis används stöd och motståndsnivåer så här:

  Hitta trenden med glidande medelvärde

  Nästa verktyg till verktygslådan är momentum. Vilken riktning har aktien, fallande eller stigande eller går den rent av i sidled.

  Som swing trader vill du inte gå emot trenden. Kan låta som gamla uttjatade klyschor men faktum är att det är sant. Det är lättare att jobba tillsammans med en trend än vad det är att gå emot den.

  Kom ihåg att en aktie inte alltid har någon speciell riktning eller trend. Den kan gå sidled. Så räkna inte med att du alltid kan hitta en klar trend i varje aktie.

  En av de enklaste sätten att identifiera en trend är att jobba med glidande medelvärde eller moving average. Titta lite historik på vad som händer när ett kortare medelvärde exempelvis MA – 10 underifrån korsar ett högre MA 20. Vad händer med kursen på en en veckas sikt?  Vad händer när MA 20 underifrån korsar MA 55? Det är enkla metoder att börja studera och förstå.

  Tanken med glidande medelvärden är att när det kortare MA1o går högre än det längre MA20 så genererar det en köpsignal och indikerar att trenden i aktien har vänt. När den längre MA20 går högre än MA10 så är det en sälj signal och indikerar att en nedåtgående trend kan vara inledd.

  Jag rekommenderar inte att ta köpbeslut bara på glidande medelvärden men det är ett bra sätt att bestämma åt vilket håll trenden lutar.

  Använd Always Investings Timing Rank

  Under 2020 introducerade vi ett verktyg som hjälper dig köpa en aktie vid fördelaktiga tillfällen. Vi kallar detta för timing rank. Den sträcker sig från 0-100% där ett högre värde är mer positivt.

  Skulle man använda sig av detta så är det att föredra en något längre tidsperspektiv. Från ett par veckor till ett par månader. Sjunker rankingen så är det ett bra tillfälle att sälja och hämta hem vinst eller skydda större förlust.

  I nedan video visas en 5 minuter lång video om simple moving average. 

  Play Video

  Rätt exit är viktigare

  Den ständiga frågan om när man ska sälja.

  Den är inte alltid lätt att besvara och jag rekommenderar dig att redan i förväg ha en plan.

  Ett exempel kan vara att använda tidigare nämnda motståndsnivå som en exit. Går aktien över den tidigare motståndsnivån kan du nu istället använda denna som en stop loss nivå. “Let your profits run”. Detta är såklart lätt att skriva i text men att utföra inte alltid lika lätt. Men det kan vara en strategi att ha med sig.

  En annan indikator som man kan använda för att sätta sin målkurs är Bolinger bandet. Den består av ett glidande medelvärde omgivet av två band som beror på volatiliteten i aktien. Ju mindre volatilitet desto närmare ligger banden varandra. Det är vanligt att aktien pendlar mellan det höga och låga bandet. Det kan man kunna utnyttja genom att sätta sin målkurs precis under det höga bandet.

  En annan indikator som är väl värd att titta till är Pivot nivåer eller Pivot Points. Pivot Points hjälper dig hitta stöd och motståndsnivåer i en aktie.

  När vi går över en motståndsnivå kan man sälja  exempelvis 50% av innehavet och låter den nivån bli en ny stop loss. Resterande innehav låter vi ligga kvar ifall aktien fortsätter att klättra upp.

  I nedan video visas en 8 minuter lång video om pivot points.

  Play Video

  Rätt positionsstorlek är viktigast för din swing trading

  Vi försöker alltid leta efter den stora hemligheten när det kommer till investeringar.

  Men mentala låsningar gör att vi ofta letar på helt fel ställen för att hitta detta.

  Man försöker konsekvent hitta fantastiska system som ska ge rätt köpsignaler eller hitta den nästa aktieraket. Men inget av det har egentligen inget med din framgång att göra, du kan ha fel 70% av gångerna och ändå tjäna riktigt bra med pengar.

  Det handlar om att minimera sina stora förluster och låta vinsterna flyga. Att välja rätt positionsstorlek för affären och att ha disciplinen att följa dessa två steg.

  Positionsstorlek är den del inom swing trading jag kanske brinner mest för. Det är så otroligt viktigt och jag kan inte påpeka det tillräckligt många gånger.

  Jag har gått igenom detta i ett inlägg tidigare som du kan läsa om här.

  Ett otroligt bra hjälpmedel har du i denna kalkylator som hjälper dig bestämma din positionsstorlek. Använd den och var disciplinerad.

  Dela på facebook
  Dela på twitter
  Dela på linkedin
  Dela på pinterest

  Relaterade artiklar