,

Den lustiga trappan – En intressant investeringsstrategi

Spännande strategi

Jag lyssnade på en podd för ett par dagar sedan där man disskuterade en väldigt intressant investeringsstrategi som dom kallade den lustiga trappan. 

Den gick ut på att man skulle hitta två bolag som man skulle para mot varandra. Detta kunde även vara två ETF  eller exempelvis en ETF mot guld. 

När en av aktien gick ner skulle man köpa på sig mer genom att sälja den andra aktien. På så sätt skulle man alltid köpa det bolag som anses vara det billigaste relativt sett av dom två.  

Relativpriser mellan olika tillgångar kan ändras extremt mycket och väldigt snabbt. Det är tack vare detta som som det kan uppstå stora möjligheter. 

De menar att du ska försöka hitta nivåer där det kan vara rimligt att kvoten sannolikt inte blir större. På så sätt kan du då hoppa fram och tillbaka mellan de två tillgångarna.

Gör ett smart urval

Några delar att tänka på är att det ska vara bolag som du verkligen tror på. Gör din research i förväg och välj ut två bolag som du på riktigt tror har en spännande framtid. 

I mitt fall valde jag CellaVision som jag kommer använda mot Enea. Detta är två bolag som jag haft ögonen på länge och ägt tidigare vilket gör att jag känner till bolagen ganska ok. 

Därför kan jag använda mig av både mitt bear och bull case för att se vart i detta spann som aktierna befinner sig. Detta blir viktigt i mitt sätt att räkna ut hur mycket jag ska äga i varje aktie. 

Hur jag beräknar postitionsstorlek är min egna variant av ovan strategi. I podden använde de sig av andra metoder. 

Beräkna hur du ska investera

Hur mycket ska man köpa i varje aktie, alltså vilken ratio ska man ha. Här finns det säkert väldigt många olika svar men jag tänkte dela med mig av min process.

Vi på Always Investing gillar ju att automatisera så många av besluten och låta dessa drivas av data.

Som jag berättade ovan så vet jag var en aktie befinner sig i mitt egna spann. Enea ligger i detta fall betydligt lägre än CellaVision. Båda är dock förhållandevis lågt värderade. 

I Eneas fall har jag mitt bear case kring 130 och ett bull case kring 250 samtidigt som aktien i skrivande stund ligger kring 164,4 kr. På samma sätt sätter jag ut ett bear och ett bull case för CellaVision. 

Vi skapade en kalkylator nedan som talar om för dig hur mycket du ska investera i varje aktie. 

Det enda du behöver göra är att fylla i uppgifterna i fälten för BOLAG A och för BOLAG B. 

Testa själv nedan. 

Ombalansera portföljen

Efter ett tag är det dags att ombalansera portföljen för att maximera avkastningen. I mitt fall och detta kan du såklart avgöra själv, så gör jag denna ombalansering en gång varannan månad. 

Det enda jag då behöver ändra är ju aktiekursen. 

Skulle Enea få en riktigt bra period och sticka iväg till 200 kr samtidigt som CellaVision ligger kvar kring 274 kr. Då säljer jag av en hel del Enea ner till 13% samtidigt som jag köper på mig mer CellaVision upp till 87%.  

Även här kan du koppla på fler regler. 

Exempelvis att ett bolag inte får utgöra mer än 70% av portföljen. Du kan också ha regler att säger att det måste skett en ändring på minst 10% sedan sist. Så skulle du investera 42% i Enea måste denna rört sig minst 10% åt något håll innan du får ombalansera igen. 

Men detta är helt upp till dig och din riskvilja. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar