Bygg upp en diversifierad portfölj

I detta inlägg kommer jag visa hur enkelt det är hur du kan bygga upp en diversifierad portfölj med bolag från flera olika sektorer och branscher.

Vi slår även hål på myten om att man måste förstå det man köper, så är det inte. Det enda vi kräver är att aktien visar upp bra nyckeltal, vi behöver inte förstå och analysera affärsidén. Det är därför vi ska skapa en portfölj idag som fokuserar på diversifiering över flera olika sektorer och som enbart lägger fokus på nyckeltalen.

För visst är det väl så att man inte behöver veta allt om alla bolag ifall man ska äga dem. Jag skulle vilja påstå att ju mer bolag du har i din portfölj desto mindre behöver du veta om varje enskilt bolag. Eftersom varje enskilt bolag utgör en mindre del av den totala portföljen. Det vill säga har du 5 bolag i portföljen är det helt klart en fördel att veta mer om varje enskilt bolag, men äger du upp mot 20 bolag behöver du inte alls ha samma kunskap.

 

Hur mycket ska jag köpa för?

Det är väldigt individuellt såklart. Du kan börja med lite och bygga upp med insättningar varje månad eller göra som jag och börja med en summa. Jag har ca 30 000 kr över som jag tänker använda som en startsumma till denna portfölj som vi fyller på över tid.

Jag kommer fördela detta över 10 olika sektorer (tror jag fått med alla då) med två bolag från varje sektor vilket ger en portfölj med 20 bolag totalt.

Alltså kommer jag starta med ca 1 500 kr i jämnt fördelat över alla bolagen. En relativt liten andel som vi kommer fylla på med över tid.

Vilka bolag kommer ingå i portföljen?

Till en början kommer nedan bolag att ingå i portföljen. Dessa kan bytas ut om de inte blir godkända utifrån mina kriterier. Med andra ord, ifall det hamnar för långt ner i rank sett till övriga bolag i samma sektor. Läs mer om min “investeringsfilosofi” här. 

Jag kommer ha fyra mätperioder under ett år. Ifall ett bolag hamnar för långt ner i rankingen vid två tillfällen under ett år får jag byta ut denna aktie mot en som ligger högre upp i listan.

Försökt beskriva detta i följande figur.

Det är alltså 4 perioder rullande som vi tittar bakåt. Vad detta gör är att det tillåter en aktie att ha en dålig period utan att vi säljer för tidigt. Det kommer också vid enstaka tillfällen innebära att det skulle varit bättre att sälja vid första tillfället, men det går inte komma ifrån.

Nedan är tabellen på de bolag som jag planerar att köpa in till portföljen under nästa vecka och som kommer få utgöra starten av en semi-automatiserad diversifierad portfölj.

Jag hoppas detta kan bli intressant att följa.

Relaterade artiklar

Ranking av aktier

Ranking av aktier och strategier som hjälper dig ta bättre beslut på börsen.

Always Investing

Våra favoriter