9 investeringsmisstag du måste undvika

Investeringsmisstag begår vi alla förr eller senare. Men att känna till dom gör att du kanske kan öka dina chanser att undvika dessa snedsteg.  I detta inlägg kommer jag dela med mig av några vanliga investeringsmisstag.

Läs tidigare inlägg i denna artikelserie:

01 Lita inte på din magkänslan

En viktig del när det kommer till investeringar är att inte lyssna på hjärtat, istället ska du tänka med hjärnan. Var flexibel och titta hur aktiepriset rör sig, gå inte emot marknaden utan ”go with the flow”. Rädsla eller att vara envis och att vara allt för enögd kan innebära att du tar riktigt dåliga investeringsbeslut och bör inte heller vara indikatorer för ifall du ska köpa eller sälja en aktie.

Twitterprofilen @Cmjomx beskrev just detta väldigt bra.

02 Undvik de stora förlusterna och lär dig acceptera att du ibland har fel

Kanske en självklar punkt, men som inte alltid är så lätt att följa. Man brukar säga att en aktieaffär bör sluta på något av följande sätt

  • en liten vinst,
  • en större vinst
  • en liten förlust
  • plus minus noll

En viktig ingrediens är alltså att ha förmågan att acceptera att man ibland faktiskt kan ha fel. Byt ut viljan mot att alltid ha rätt, till viljan att tjäna pengar.

Ett bra citat från Jesse Livermore, en amerikansk investerare som var aktiv under tidigt 1900-tal sa en gång.

”Taking a loss never bothers me after I take it. I forget it overnight. But being wrong – not taking the loss – that is what does damage to the pocketbook and to the soul.”

Lite kuriosa är att Jesse Livermores förmögenhet 1929 var uppskattad till $100 miljoner och vid hans självmord 1940 var den värderad till $5 miljoner. Han levde minst sagt inte som han lärde.

03 Skaffa en strategi för dina investeringar

Denna punkt har hjälpt mig väldigt mycket de senaste två åren. Skaffa en investeringsstrategi att luta sig mot. Det gör det lättare, dock inte lätt, att ta rätt beslut när det börjar blåsa på aktiemarknaden. En av de viktigaste punkterna i min strategi är att redan på förhand skriva var min stopp sitter. Alltså vid vilket aktiepris som jag går ur position. När jag väl bestämt mig för att köpa sker mina köp oftast över en längre tidsperiod.

04 Investera över tid

Du behöver inte investera hela ditt tänkta belopp vid ett och samma tillfälle. Sprid ut din risk över tid. Genom att sprida ut köptillfällena över en längre tid kommer du köpa i både upp och mindre nedgångar. Det är svårt att köpa vid rätt tidpunkt, näst intill omöjligt.

05 Paniksälj inte vid nedgångar

Denna punkt går in lite på den fösta punkten och handlar om att inte drabbas av panik vid nedgångar. Skulle man behöva sina pengar till exempelvis ett hus köp eller liknande är det  bättre att sälja vid flera tillfällen över tid. Precis som när du köper en aktie. Håll dig till din plan.

@Cmjomx lugnar med detta smarta tips.

Sist men inte minst slänger jag in några bonus punkter som är lika enkla att förstå som genialt bra att applicera.

  • Spara långsiktigt
  • Köp inte hela innehavet på en gång utan investera över tid
  • Balansera om dina innehav
  • Sprid din risk över flera innehav och branscher
  • Försök inte fånga fallande knivar

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar