9 investeringsmisstag du måste undvika

Investeringsmisstag begår vi alla förr eller senare. Men att känna till dom gör att du kanske kan öka dina chanser att undvika dessa snedsteg.  I detta inlägg kommer jag dela med mig av några vanliga investeringsmisstag.

Läs tidigare inlägg i denna artikelserie:

Investeringsmisstag du bör undvika

01 Lita inte på din magkänslan

En viktig del när det kommer till investeringar är att inte lyssna på hjärtat, istället ska du tänka med hjärnan. Var flexibel och titta hur aktiepriset rör sig, gå inte emot marknaden utan “go with the flow”. Rädsla eller att vara envis och att vara allt för enögd kan innebära att du tar riktigt dåliga investeringsbeslut och bör inte heller vara indikatorer för ifall du ska köpa eller sälja en aktie.

Twitterprofilen @Cmjomx beskrev just detta väldigt bra.

02 Undvik de stora förlusterna och lär dig acceptera att du ibland har fel

Kanske en självklar punkt, men som inte alltid är så lätt att följa. Man brukar säga att en aktieaffär bör sluta på något av följande sätt

  • en liten vinst,
  • en större vinst
  • en liten förlust
  • plus minus noll

En viktig ingrediens är alltså att ha förmågan att acceptera att man ibland faktiskt kan ha fel. Byt ut viljan mot att alltid ha rätt, till viljan att tjäna pengar.

Ett bra citat från Jesse Livermore, en amerikansk investerare som var aktiv under tidigt 1900-tal sa en gång.

“Taking a loss never bothers me after I take it. I forget it overnight. But being wrong – not taking the loss – that is what does damage to the pocketbook and to the soul.”

Lite kuriosa är att Jesse Livermores förmögenhet 1929 var uppskattad till $100 miljoner och vid hans självmord 1940 var den värderad till $5 miljoner. Han levde minst sagt inte som han lärde.

03 Skaffa en strategi för dina investeringar

Denna punkt har hjälpt mig väldigt mycket de senaste två åren. Skaffa en investeringsstrategi att luta sig mot. Det gör det lättare, dock inte lätt, att ta rätt beslut när det börjar blåsa på aktiemarknaden. En av de viktigaste punkterna i min strategi är att redan på förhand skriva var min stopp sitter. Alltså vid vilket aktiepris som jag går ur position. När jag väl bestämt mig för att köpa sker mina köp oftast över en längre tidsperiod.

04 Investera över tid

Du behöver inte investera hela ditt tänkta belopp vid ett och samma tillfälle. Sprid ut din risk över tid. Genom att sprida ut köptillfällena över en längre tid kommer du köpa i både upp och mindre nedgångar. Det är svårt att köpa vid rätt tidpunkt, näst intill omöjligt.

05 Paniksälj inte vid nedgångar

Om du vill investera på aktiemarknaden ska du inte sälja i panik vid nedgångar. Det är lätt att bli rädd och vilja sälja när det sker en stor nedgång på marknaden. Men om du har en långsiktig investeringsplan är det vettigt att hålla ut under dessa tider. På så sätt kan du köpa fler aktier till lägre priser än vad de tidigare var värda. Och när marknaderna sedan återhämtar sig kommer dina aktier att vara värda mer än tidigare!

@Cmjomx lugnar med detta smarta tips.

Sist men inte minst slänger jag in några bonus punkter som är lika enkla att förstå som genialt bra att applicera.

Spara långsiktigt

Investering är ett maraton, inte en sprint. Det tar tid att bygga upp en förmögenhet. Vi vet alla att det är viktigt att spara långsiktigt. Men det är inte lätt att göra. Om du är nybörjare bör du börja med små belopp och gradvis öka din sparkvot med tiden.

Balansera om dina innehav

Din portfölj kommer att genomgå cykler av vinster och förluster. Ombalansering hjälper dig att köpa lågt och sälja högt, vilket förbättrar din avkastning på lång sikt.

Sprid din risk över flera innehav och branscher

Du kan inte förutse vad som kommer att hända på marknaderna eller med enskilda investeringar. Genom att diversifiera dina innehav minskar du din exponering för en enskild investering eller marknadssektor och skyddar dig mot oväntade händelser som recessioner eller björn marknader.

Försök inte fånga fallande knivar

Ett annat vanligt misstag är att försöka fånga fallande knivar. Det är bättre att vänta ett tag och sedan investera när priset går upp igen. Om du försöker fånga den medan den faller ner finns det stora chanser att du förlorar alla dina pengar.

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar

Ranking av aktier

Ranking av aktier och strategier som hjälper dig ta bättre beslut på börsen.

Always Investing

Våra favoriter