, , ,

7 regler att applicera på din utdelningsportfölj

Det är klart man älskar sin utdelningsportfölj. Gör inte du?

Jag tror de flesta av oss som intresserar sig för aktier är särskilt förtjusta i när det plingar till på mobilen och det står att “Du har fått en y kronor utdelning från bolag x”. 

Min investeringsfilosofi har länge fokuserat mot medellång sikt. All utdelning jag har fått har jag endast sett som en bonus men inget som jag lagt större vikt mot. å. Mitt fokus har legat på att få så hög avkastning från rörelser i aktiekursen.

Ska dock erkänna att jag sneglat mer och mer mot direktavkastning och är också därför detta nyckeltal återfinns i alla tabeller på sidan. Men att säga att jag är en utdelningsinvesterare är inte rätt. Även om intresset och fokus ökat väsentligt mot det.

Här ser ni en mycket intressant bild som visar utvecklingen av en portfölj med högutdelare i jämförelse med marknaden och en portfölj utan utdelning. Bilden kommer ifrån en artikel från Moneysense.

utdelningsportfölj

Eftersom mitt intresset ökat kring utdelningar har jag försökt läsa så mycket jag kan inom ämnet och känner väl att jag kan dela med mig av mina 7 bästa regler att förhålla sig till när det kommer till byggandet av en utdelningsportfölj.

7 regler som kommer förbättra din utdelningsportfölj

01 Köp lönsamma bolag

Investera i bolag med en hög lönsamhet och som har en fin utdelningsstabilitet. Det är ofta ett bra tecken. För att hitta lönsamma bolag kan du läsa om dessa 5 nyckeltal som hjälper dig hitta lönsamma bolag på börsen. Ett bra mått här kan även vara att bolaget ska ha ökat eller haft en jämn utdelning de senaste 10 åren. Castellum är ett bra exempel på detta.

02 Köp bolag med låg värdering

När du köper aktier till din utdelningsportfölj vill du köpa till ett så lågt pris som möjligt. Det betyder att du kommer få fler aktier och därmed mer i utdelning. Warren Buffet har en gång sagt “Price is what you pay, value is what you get”. Jag har skrivit ett inlägg om de 4 vanligaste nyckeltalen för att hitta undervärderade bolag.

03 Stadig tillväxt

Man bör endast investera i bolag som har en fin historia av stadig tillväxt. Tanken är att ifall ett bolag har haft en stadig och jämn tillväxt under flera år tidigare finns en stor chans att det även kommer fortsätta framöver. Ju mer bolaget växer desto bättre investering kommer du att göra. Mina favoriter är att kolla på vinst, omsättning och utdelningstillväxt. Har du möjligheten att se framtida tillväxt estimat för vinst per aktie är även det något att kolla på.

04 Undvik aktier med hög volatilitet

För att du ska kunna äga aktierna i din utdelningsportfölj under en lång tid utan att sälja för att psykologin börjar spöka. Kan ett tips vara att köpa aktier med låg volatilitet eller ett lågt Beta. Detta helt enkelt för att du ska kunna slappna av och inte fundera så mycket över portföljens rörelser. Vi vill inte ha innehav som studsar upp och ner, ett sådant innehav är inte speciellt kul att äga när man vill att portföljen ska mer eller mindre “sköta sig själv”.

05 Sälj övervärderade aktier

Jag vet, i en utdelningsportfölj är tanken att man ska investera på väldigt långsikt. Men om aktien är övervärderad tycker jag man får sälja och investera i något som betalar ut mer utdelning. Säg att du blir erbjuden 4 miljoner för ditt hus som är värderat till 2 miljoner. Visst hade du sålt. I teorin alltså, i verkligheten är hus kanske inte bara att sälja. Men du förstår tanken.

Ifall du har en aktie vars p/e tal är uppe och nosar på 35-40 eller högre så tycker jag man gör ett rätt val i att sälja aktien och investera i något bättre.

06 Sälj aktier som sänker utdelning

Man får inte glömma att vi håller på att skapa en utdelningsportfölj här. Om ett bolag du tycker om och har ägt under ett par år plötsligt börjar sänka utdelningen gäller det att vara ärlig mot sig själv. Det är ju motsatsen till vad vi vill åstadkomma med våra innehav. Sälj och investera i något bättre helt enkelt. Notera att en sänkt utdelning inte är detsamma som en sjunkande direktavkastning. Om direktavkastningen sjunker kan det vara ett tecken på att aktiepriset stiger. Här pratar jag istället ifall utdelning/aktie börjar sjunka.

07 Värdera varje månad och köp mer i de bästa

Varje gång du ska köpa mer aktier till din utdelningsportfölj så kan du gå igenom dessa regler för dina innehav. Köp mer aktier i de bäst rankade bolagen i din portfölj som du äger minst av. I din portfölj bör du äga någonstans mellan 10-20 bolag spritt över 4-5 olika branscher. Det ger en fin riskspridning.

En bra och lättläst bok i ämnet är Marcus Hernhags bok, Den enkla vägen: Blir rik på aktieutdelning

Nedan ser ni några av mina kandidater till utdelningsportfölj när detta inlägg publicerades. Nu blir första steget att börja gå igenom dessa en och en. Förhoppningsvis kan jag hitta några riktigt fina bolag till min portfölj

Aktier till en utdelningsportfölj

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest

Relaterade artiklar