5 bästa fördelar med att börja spara pengar

Att börja spara är något alla borde göra men som märkbart få gör på ett strukturerat och hållbart sätt. I detta inlägg kommer jag lista de fem bästa fördelarna med att börja spara.

Men, och detta är väldigt viktigt, låt inte sparandet gå till en överdrift. Man kan se på Twitter om en ganska bisarr hets om höga sparkvoter. Västkustinvesteraren skriver ett väldigt bra inlägg i ämnet som jag tycker du ska titta in. Kort sammanfattat så innebär det att man ska ha en sund inställning och balans mellan att spara och leva.

Så här kommer mina topp fem fördelar med att ha en sund inställning till att spara pengar och bygga kapital.

1. Du behöver inte få ont i magen för oförutsägbara utgifter

Att få en hög utgift man inte räknat med kommer aldrig kännas roligt. Men när jag för första gången läste om att var fjärde svensk inte skulle klara en oförutsedd utgift på 5 000:- utan att det skulle påverka privatekonomin märkbart blev jag förvånad. Jag tycker det är ganska galet och ett exempel på att man bör föra in privatekonomi som ett ämne i skolan. Fundera på vad som kommer hända när räntorna börjar stiga, för det kommer de göra förr eller senare.

Med ett smart och stabilt sparande på 10% av din inkomst så kommer du komma långt. Kan du spara mer är det såklart bra men som jag skrev i inledningen, till vilket pris, glöm inte att leva.

2. Öka chansen att bli ekonomiskt oberoende

Många drömmer om att leva ett liv där man är helt fri, i form av att vara ekonomiskt oberoende. Det blir du genom ett konsekvent sparande och att inte lägga pengarna på onödiga saker. Lägg efter det till tid. Tid är den enskilt viktigaste komponenten. En kille som precis lyckats med detta är Farbror fri, läs om honom på hans blogg som jag länkar till här.

Passa även på att lyssna på Per H Börjessons bok “Så kan alla svenskar bli miljonärer” som finns på Storytel. Där presenterar han enkla råd att följa.

3. Bli mer medveten om din ekonomi

När man börjar spara så kommer du automatiskt bli mer medveten om sin ekonomi. Du kommer känna att du tycker det är roligt att se hur ditt sparkonto eller investeringssparkonto växer sig allt större och större. Det viktigaste som finns förutom sin familj och att få vara frisk, tycker jag är att en stabil ekonomi. Livet blir så mycket roligare och lättare då. 

4. Du har ekonomisk säkerhet ifall du skulle bli av med jobbet.

Att plötsligt bli av med sitt jobb är för de allra flesta väldigt skrämmande, det är också något som många kommer att få uppleva. Jag har upplevt det och säkert många av er som läser detta. Det handlar såklart i de flesta fall om att företaget inte tjänar tillräckligt med pengar och tvingas varsla personal. Att då ha en buffert att luta sig tillbaka på är väldigt skönt. Den hjälpte mig under tiden jag sökte nya jobb och ännu mer sen när jag bestämde mig för att studera.

5. Sist men inte minst, pensionen

Du kommer inte bli rik på den allmänna pensionen från staten. Ett tidigt sparande gör att du kommer få en behagligare tid på ålderns höst. Har du små marginaler så sätt undan det du kan, du kommer tacka dig själv för det. Så lite som 500:- / månad gör otroligt stor skillnad. 

En insättning på 500 kr /mån under en 30 års period och med en värdeutveckling på 6,5% kommer bli otroligt mycket pengar. Ca 412 000:- tack vare ränta på ränta effekten. Se diagrammet nedan

 

Använd z2036 sparkalkylator för att göra en egen uträkning  

DAGENS FRÅGA

Har du bra en relation mellan sparande och spenderande?

Relaterade artiklar