Jag tycker stop loss är ett viktigt verktyg som man bör använda sig utav. Både för swing traders som äger aktier från någon vecka till månad och investerare som har en tidshorisont på ett par år. Med andra ord kommer jag fortsätta min agenda om att prata om vikten att minimera sina förluster.

I detta inlägg kommer jag lista mina ett par av de bästa anledningar till varför jag älskar använda mig utav stop loss.

01 Stop loss skyddar mitt kapital

En stop loss är designad för att hjälpa en investerare att undvika stora förluster. Man kan använda denna genom att placera en stop loss på förhand via sin aktiemäklare eller genom att manuellt sälja sina aktier när priset fallit under sin placerade stop loss.

Vill också passa på att varna för att sätta sin stop loss för tight så den säljer ut er tack vare lite brus i marknaden. Det är av denna anledningen jag använder manuella stopp. Ibland innebär det att jag säljer till ett lite lägre pris än vad stoppen låg och ibland tvärtom. Avgör själv vad som är bäst för dig. Ett tips kan även vara att inte sälja på intradag. Utan vänta ut till en aktie stänger under din stop loss. Nästa dag tar du istället och säljer. På så sätt slipper du sälja en aktie på förmiddagen som återhämtar sig under eftermiddagen.

02 Hjälper dig med din tradingstrategi

Jag bestämmer alltid i förväg vart min stop loss eller exit nivå sitter . Jag skriver upp detta i mitt Excel ark där varje ny affär får en egen rad. Helt enkelt en strategi för varje enskild aktie. Här skriver jag även i vad mitt mål är och varför jag köpte. Detta är en bra påminnelse för framtiden.

I Google Sheets kan man även hämta in aktuella aktiekurser med 15 minuters fördröjning. Det innebär att man med hjälp av formateringsvillkor kan färgbestämma och se vilken aktie som ligger närmast sin stop loss eller sitt mål. Användbart och kul. Att ha en strategi tycker jag verkligen är A och O. Gör din egen nu! 🙂 Ett annat användbart verktyg är positionsstorleks kalkylatorn som du kan hitta på Always Investing. Den hjälper dig att köpa rätt antal aktier baserat på dagens aktiekurs och vart du sätter din stop loss.

03 Säkra upp vinster när målet är nått

En väldigt skön känsla är när man nått sitt mål med sin aktie. Då kan man istället för att sälja direkt och realisera en vinst, vilket också är grymt, använda sig av en stopp loss order  som ligger vid din målnivå. Fortsätter aktien gå upp är detta bara en bonus.

Ett annat hett tips här är också att använda en trailing stop även känt som glidande stopp loss. Så här beskriver Nordnet vad det innebär: ”Du kan använda glidande stopp loss för att sälja en aktie om aktiekursen går ner i förhållande till en viss nivå. Om kursen sjunker med x % (din trigger) från en högsta notering, så kan du aktivera en säljorder. Ange antal aktier du vill sälja och som pris ange avvikelse i % nedåt från din aktiveringskurs”.

04 Saker du inte ska göra med din stop loss.

  • Flytta din stop loss baserat på känslor
  • Flytta din stop loss när aktien sjunker.
  • Sätta en för ”tight stopp” så att du säljer bort dig för tidigt på grund av brus.

Sammanfattning

Stop loss är ett enkelt verktyg som i rätt händer kan hjälpa dig undvika riktigt stora förluster. För mig hjälper det mig att i förväg även planera mina investeringar och låter mig redan från början fundera över olika scenarion. Det är både nyttigt och utvecklande och låter mig analysera alla affärer jag gör. Det innebär att jag inte kommer handla på känslor och ta beslut som jag med högsta sannolikhet kommer ångra längre fram.

För att inte sälja bort dig på grund av brus så kan ett tips vara att vänta tills din aktie stängt under din stop loss och sälja dagen efter.

Man kan och man bör använda sig av stop loss även när man inte går under kategorin swing trader. Det hjälper dig i förväg att planera hur du ska agera när det inte går som du tänkt dig.

Öppna ett Google sheets och bokför dina affärer, skriv varför du tog en position och när du sålt skriver du vad som gick fel alternativt vad som gick rätt.

Framförallt hjälper en stopp loss dig att skydda ditt kapital och förhoppningsvis slippa vara med om de där riktigt stora förlusterna. Det är det som i slutändan gör skillnaden.

Ett bra citat från Jesse Livermore som jag skrivit om tidigare på bloggen, tar upp det igen eftersom jag tycker det är så bra. Lite kuriosa är att Jesse Livermores förmögenhet 1929 var uppskattad till $100 miljoner och vid hans självmord 1940 var den värderad till $5 miljoner. Han levde minst sagt inte som han lärde.

”TAKING A LOSS NEVER BOTHERS ME AFTER I TAKE IT. I FORGET IT OVERNIGHT. BUT BEING WRONG – NOT TAKING THE LOSS – THAT IS WHAT DOES DAMAGE TO THE POCKETBOOK AND TO THE SOUL.”