söndag, juni 4, 2023
HomeRiskhantering3 anledningar till varför du ska använda

3 anledningar till varför du ska använda

Jag tycker stop loss är ett viktigt verktyg som man bör använda sig utav. Både för swing traders som äger aktier från någon vecka till månad och investerare som har en tidshorisont på ett par år. Med andra ord kommer jag fortsätta min agenda om att prata om vikten att minimera sina förluster.

I detta inlägg kommer jag kort dela mina tankar kring stop loss och varför jag tycker det är ett så bra verktyg som alla borde använda sig utav, vare sig den ligger 5, 10 eller 15% från sin entry.

Ett av de allra viktigaste verktygen jag använder till min swing trading är att sätta upp en stop loss. Det är också en färdighet som kräver kunskap och i viss mån lite känsla. Om jag fick ge ett råd till nya swing traders, så är det att bemästra var man bör sätta sin stop loss. Lär dig hur den fungerar hos din nätmäklare och lär dig vad som är skillnaden mellan en traditionell stoploss och en trailing stop loss.

Två verktyg som hjälper dig hitta din stop loss

Dessa två verktygen nedan är  bra sätt för att hitta en stop loss nivå.

  • Använd Pivot Points
  • Lär dig läsa Candle Sticks

Det första verktyget jag vill nämna är att använda pivot points. Dessa kan vara ett bra verktyg för att hitta en lämplig stop loss nivå, eftersom de visar stöd- och motståndsnivåer för en aktie.

Det andra verktyget jag vill rekommendera är att lära sig läsa candle sticks. Detta är en teknik där man tittar på stapeln av prisrörelser för en viss tidsperiod, och kan ge indikationer på om en aktie är stark eller svag. Genom att lära sig läsa candle sticks kan du också hitta lämpliga stop loss nivåer.

Jag vill även ge ett exempel på hur jag personligen använder dessa verktyg. Till exempel, om Electrolux B befinner sig vid ett stödområde, kan jag välja att sätta min stop loss vid fredagens stängningskurs. Detta skulle även vara i närheten av stödområdet S1. Om vi sedan får en rekyl upp och över ca 260 kronor, kan jag välja att etablera mig där och köpa in mig.

Man kan också använda pivot points som en form av target nivå. I detta exempel har jag valt första motståndsnivån (R1). I verkligheten skulle jag med största sannolikhet istället följa rörelsen och flytta stoppen om jag ser tecken på svaghet.

Varför använda stop loss?

Jag vet att många av er har kämpat med att acceptera förluster när det kommer till trading. Jag kan verkligen relatera, det kan vara svårt att inte tänka ”jag tror det vänder här” och köpa på sig mer och mer vid nedgångar. Men låt mig berätta varför jag älskar att använda stop loss.

För mig handlar det om att ha en plan och att vara disciplinerad. När jag gör min entry så sätter jag omedelbart upp min stop loss, och jag är helt övertygad om att det hjälper mig att ”spara” massa pengar genom att minimera risken. Jag tror inte att vändningen kommer, istället accepterar jag att jag hade fel och letar efter andra bättre alternativ.

Jag har aldrig fastnat i en ”H&M-historia”, där jag köpt på mig mer och mer vid nedgångar. Istället väljer jag att acceptera förlusten, lära mig av den och gå vidare till nästa möjlighet. Ibland kan det hända att aktien vänder strax under min stopp, men jag lär mig att acceptera förlusten och gå vidare. Det som gör mig framgångsrik är att minimera förlusterna, och det är precis vad stop loss hjälper mig att göra.

Tänk på att vara disciplinerad och att lita på dina uppsatta stop loss. Det kan vara svårt, men det är vad som kommer hjälpa dig att bli framgångsrik i trading.

01 Stop loss skyddar mitt kapital

En stop loss är designad för att hjälpa oss att undvika stora förluster, och det gör den genom att placera en stop loss på förhand via vår aktiemäklare, eller genom att manuellt sälja våra aktier när priset faller under vår placerade stop loss.

Jag vill också passa på att varna för att sätta sin stop loss för tight, så den säljer ut oss på grund av lite brus i marknaden. Därför är det oftast bättre att använda manuella stop loss, så vi har lite mer kontroll. Ibland innebär det att vi måste sälja till ett lite lägre pris än vad stop lossen låg, och ibland tvärtom. Det är upp till var och en att avgöra vad som är bäst för dem. Ett tips kan också vara att inte sälja på intradag, utan vänta tills aktien stänger under vår stop loss. Då kan vi istället sälja nästa dag. På så sätt slipper vi sälja en aktie på förmiddagen som kanske återhämtar sig under eftermiddagen.

02 Hjälper dig med din tradingstrategi

Jag bestämmer alltid i förväg vart min stop loss eller exit nivå sitter . Jag skriver upp detta i mitt Excel ark där varje ny affär får en egen rad. Helt enkelt en strategi för varje enskild aktie. Här skriver jag även i vad mitt mål är och varför jag köpte. Detta är en bra påminnelse för framtiden.

I Google Sheets kan man även hämta in aktuella aktiekurser med 15 minuters fördröjning. Det innebär att man med hjälp av formateringsvillkor kan färgbestämma och se vilken aktie som ligger närmast sin stop loss eller sitt mål. Användbart och kul. Att ha en strategi tycker jag verkligen är A och O. Gör din egen nu! 🙂 Ett annat användbart verktyg är positionsstorleks kalkylatorn som du kan hitta på Always Investing. Den hjälper dig att köpa rätt antal aktier baserat på dagens aktiekurs och vart du sätter din stop loss.

03 Säkra upp vinster när målet är nått

En väldigt skön känsla är när man nått sitt mål med sin aktie. Då kan man istället för att sälja direkt och realisera en vinst, vilket också är grymt, använda sig av en stopp loss order  som ligger vid din målnivå. Fortsätter aktien gå upp är detta bara en bonus.

Ett annat hett tips här är också att använda en trailing stop även känt som glidande stopp loss. Så här beskriver Nordnet vad det innebär: ”Du kan använda glidande stopp loss för att sälja en aktie om aktiekursen går ner i förhållande till en viss nivå. Om kursen sjunker med x % (din trigger) från en högsta notering, så kan du aktivera en säljorder. Ange antal aktier du vill sälja och som pris ange avvikelse i % nedåt från din aktiveringskurs”.

04 Saker du inte ska göra med din stop loss.

  • Flytta din stop loss baserat på känslor
  • Flytta din stop loss när aktien sjunker.
  • Sätta en för ”tight stopp” så att du säljer bort dig för tidigt på grund av brus.

Sammanfattning

Stop loss är ett enkelt verktyg som i rätt händer kan hjälpa dig undvika riktigt stora förluster. För mig hjälper det mig att i förväg även planera mina investeringar och låter mig redan från början fundera över olika scenarion. Det är både nyttigt och utvecklande och låter mig analysera alla affärer jag gör. Det innebär att jag inte kommer handla på känslor och ta beslut som jag med högsta sannolikhet kommer ångra längre fram.

För att inte sälja bort dig på grund av brus så kan ett tips vara att vänta tills din aktie stängt under din stop loss och sälja dagen efter.

Man kan och man bör använda sig av stop loss även när man inte går under kategorin swing trader. Det hjälper dig i förväg att planera hur du ska agera när det inte går som du tänkt dig.

Öppna ett Google sheets och bokför dina affärer, skriv varför du tog en position och när du sålt skriver du vad som gick fel alternativt vad som gick rätt.

Framförallt hjälper en stopp loss dig att skydda ditt kapital och förhoppningsvis slippa vara med om de där riktigt stora förlusterna. Det är det som i slutändan gör skillnaden.

Ett bra citat från Jesse Livermore som jag skrivit om tidigare på bloggen, tar upp det igen eftersom jag tycker det är så bra. Lite kuriosa är att Jesse Livermores förmögenhet 1929 var uppskattad till $100 miljoner och vid hans självmord 1940 var den värderad till $5 miljoner. Han levde minst sagt inte som han lärde.

”TAKING A LOSS NEVER BOTHERS ME AFTER I TAKE IT. I FORGET IT OVERNIGHT. BUT BEING WRONG – NOT TAKING THE LOSS – THAT IS WHAT DOES DAMAGE TO THE POCKETBOOK AND TO THE SOUL.”

Du kanske också vill läsa

Populära

Recent Comments