Det börjar närma sig..

 

Mindre än nio dagar kvar tills jag tänkt starta upp modellportföljerna här på Always Investing.

 

AIR Standard
AIR Småbolag
AIR Stabil

 

Med respekt inför uppgiften är jag förväntansfull över vad denna modell kan åstadkomma över tid. Målet är att slå index. Att få göra detta med er läsare kommer bli desto mer inspirerande. I detta inlägg har jag skrivit ner tre vad jag tror är de största fördelarna med att följa en regelbaserad eller kvantbaserad aktieportfölj såsom modellportföljen här på Always Investing.

 

Har fått en del frågor om hur man får ta del av månadsrapporten. Alla som idag ligger på vår prenumerationslista  får detta automatiskt till en början. Signa upp dig nedan om du inte redan gjort det.

 

* obligatoriskt fält

 

01 Investera i bra bolag

Den största fördelen som jag ser det är att man ständigt investerar i bolag som presterar och som marknaden ”gillar”. Lite slarvigt brukar man benämna dessa som ”bra bolag”. Eftersom varje aktie rankas relativt mot varandra så får vi en rank från 0-100 så kan vi sortera bort de sämsta.

 

Vi fokuserar på det som fungerar just nu med andra ord.

 

I bilden ovan ser man tydligt var man borde investera sina pengar i dagsläget om man är intresserad av bolag inom dagligvaror. Och det är precis så modellen är tänkt att arbeta när det väl är dags att starta. Välj ut det bästa och håll dig till det tills en säljsignal triggas.

 

02 Sälj när trenden vänder

En annan fördel vi har mot index är att vi kan sälja när trenden vänder.

 

För det första har vi vår rank att tillgå. Sjunker en aktie under 70 kan vi välja att sälja denna vid nästa månadsuppdatering. Istället ger vi plats mot en ny högpresterande aktie.

 

En risk som jag tänkt på är att vi ständigt köper bolag som redan ”gjort sin resa”. Men det är något som återstår att se. Min förhoppning är trots allt att vi inte ska få för många köp & sälj signaler varje månad utan behålla bolag relativt länge.

 

I modellportföljen finns även stop loss nivåer kopplade. Dessa ligger initialt på tre nivåer vilket betyder att vi säljer 1/3 del av innehavet vid varje nivå. Idag ligger dessa på -10%, -15% och -25%. Det är helt enkelt för att minimera stora förluster.

 

Most people have a natural tendency to overestimate what they can achieve in the short run and underestimate what they can accomplish over the long haul.

 

03 Inga känslor

Det svåraste när det kommer till investeringar är känslor.

 

Man följer ett bolag under en tid och ju mer man läser och följer bolaget desto starkare blir relationen. Det är en av anledningarna varför det kan vara svårt att sälja en aktie i tid.

 

Det kan också handla om att man inte vill realisera sin förlust. Man har ju trots allt inte förlorat något innan man säljer. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om varför det är svårare att sälja än att köpa en aktie. Läs det. 

 

Det är bara två anledningar till varför det då kan vara bra att ha ett regelsystem som talar om precis vad man ska göra. Du tar inga beslut baserat på känslor utan besluten tas när en eller flera scenarier sker som trigger exempelvis en försäljning enligt ditt ramverk.

About the author : Always Investing

2 Comments

 1. Martin 6 juli, 2019 at 14:57 - Reply

  Hej

  Först vill jag bara tacka för bra blogg, detta ska bli mycket intressant att följa. Varför ska jag välja denna istället för exempelvis Magic Formula?

  • Amanda 6 juli, 2019 at 15:04 - Reply

   Hej och tack för din kommentar.

   Även om jag tidigare använt mig av mer eller mindre urvalsprocess i min egna handel har jag aldrig testat dessa portföljerna live. Det vill säga disciplinerat följa nuvarande regler. Jag skulle säga att den största fördelen mot MF är att vi kan vara mycket mer flexibla samtidigt som vi även har ett fokus på momentum. Det saknar MF.

   Men jag tycker precis som du att det ska bli riktigt intressant att följa detta.

Leave A Comment

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av spännande case och få reda på när vi släpper nyheter

Senaste från veckans case

Skriv upp dig på nyhetsbrevet

Ta del av spännande case och få reda på när vi släpper nyheter